BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Американци създали нов (смъртоносен за хората) коронавирус през 2015 г.

Те кръстосали повърхностния протеин SHC014 с вируса на SARS, взет от белите дробове на прилепите, и получили вирус-мутант

 

От Алексей Иванов, zavtra.ru

Списание Nature e едно от най-старите и най-уважавани общонаучни списания. В него се появи статия за това как американски биолози, експериментиращи с прилепи, са създали смъртоносен коронавирус, който би могъл директно да зарази човека и да причини неговата смърт.

Сега обърнете внимание на датата. Статия в Nature беше публикувана на 12 ноември 2015 г.!

Два дни по-късно „Российская газета” направи кратка извадка от този текст. Цитираме: „Изследователите експериментираха със създаването на хибрид на коронавирус на прилеп, обитаващ в Китай. Те кръстосаха повърхностния протеин SHC014 с вируса на SARS, който бе взет от белите дробове на прилепите, и в резултат на това получиха вирус-мутант. Тестовете показаха, че той е способен бързо и активно да се развива в клетките на човешкия организъм. Авторите на изследването смятат своята работа за значителна. Те успяха да докажат, че този вирус е смъртоносен.

Следователно човечеството е предупредено.

Но това откритие предизвика разгорещен дебат в научната общност. Те вече не говорят за неговата ценност, а за евентуалното изтичане на вируса от лабораторията. Човек може само да гадае как това заплашва света. Учените са съгласни, че мутиралия вирус може да отнеме много животи. На критика бе подложен и самия факт, че експериментът бе проведен след като американските власти въведоха мораториум върху финансирането на изследвания за грипни вируси като SARS и MERS през 2014 г. Но в този случай по някаква причина беше направено изключение“.

Ноември 2015 г. …

(Превод за „Труд” – Павел Павлов)

https://trud.bg/

Бел. ред. на „Труд”: Тези дни в списанието Nature точно преди началото на статията от 2015 г. се появи следното уточнение:

„Забележка на редактора, март 2020 г.: Ние сме наясно, че тази история се използва като основа за непроверени теории, че новият коронавирус, причиняващ COVID-19, е проектиран. Няма доказателства, че това е вярно; учените смятат, че животно е най-вероятният източник на коронавирус.”

ЛИНК към статията в сп. „Nature” от 12.11.2015 г.

ЛИНК към „Российская газета” от 14.11.2015 г.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!