BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ: Карантината в Сливен през 1914 година

В момент, когато всеки се интересува и следи за мерките, които се предприемат от управляващите за ограничаване на пандемията, днес Държавен Архив Сливен представя документ от фонда на Градско общинско управление – Сливен, в който главният лекар д-р Желязков описва какви мерки са взети за справянето с инфекциозната болест Variola vera (едра шарка):

Протокол №2
За констатирана инфекциозна болест Variola vera в гр. Сливен.
Днес 19 февруари 1914 година, подписания сливенски градски лекар д-р Желязков, съставих настоящия протокол за следното:
По съобщение на д-р Наумов, лекар при държавната болница, отидох у дома на Андрея Лазаров от гр. Сливен, на около 55 години, дето констатирах, че самия той страда от Variola vera.
До заболяването си е бил в село Хаджи балабалий (дн. с. Драганци), Карнобатско, като бакалин. Дошъл е в града на 14 февр., а болестта се е декларирала на 18 същия месец.
Като причина за заболяването му, не може да се търси други, освен тази, че той е бил в съприкосновение с болни от едра шарка, която и действително я имало в селото му.
За предпазване от разпостранение болестта се взеха следните мерки:
Болният се изолира в отделна стая.
Реваксинираха се всички домашни, съседи, всички, които са посещавали до ерупцията, както и тия, които са имали съприкосновения с домашните му.
На всички ученици, които са имали пряко или косвено съприкосновение с болния, се забрани посещението на училището15 дена, а всички други реваксинирани се поставиха под наблюдения.
Учителката в село Кавлаклии (дн. с. Тополчане), Сливенско, дъщеря на болния, която е идвала преди 3 дена в града, се изолира в дома й, в селото.
В жилището на болния се постави цинкова кофа с разтвор от лизол, за обеззаразяване на вещите му. На вратата се залепи „червен лист“ и постави стража, на която се дадоха нужните за случая наставления.
От едра шарка в град Сливен е имало едно заболяване през месец март миналата година…

Държавен Архив Сливен

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!