BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бароковият чар на Сливен

Сгради от началото на миналия век красят облика на града

Когато се заговори за Сливен, надали първата асоциация, която някой би направил, е за архитектура. Но всъщност истината е, че красивите сгради на старите градски къщи са една от отличителните черти на града. Според Веселина Янакиева от Регионалния исторически музей в община Сливен са запазени над 260 паметника на културата, като по-голямата част от тях са стари сгради. Част от тях вече са реставрирани, а други очакват своето възстановяване, за да допълнят романтичното излъчване на градската архитектура.
Сливналии са единодушни, че сред най-красивите сгради на града им е Русчевата къща, построена през 1909 г. Тя е разположена на ъгъл край площада на общината. С нея започва бул. „Хаджи Димитър“. Къщата е била собственост на занаятчията Русчо Андонов, който е участвал като наемател на първата държавна фабрика чрез акционерно дружество „Напредък“ и е създател на нова текстилна фабрика в града през 1891 година. Русчевата къща е национализирана през 1948 г. и е използвана като административна сграда на различни институции през годините. Днес сградата е дом на италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио, който не само възстановява рухналата през годините къща, но и пренася част от атмосферата и народния бит от онова време във вътрешното ѝ пространство. Красивата фасада е запазила орнаментите в типичния за старите сливенски къщи стил, а балконът ѝ гледа към сградата на общината.
Също паметник на културата е сградата на хотела на италианския предприемач, разположен в непосредствена близост до Русчевата къща – „Парк-хотел Централ“, в миналото хотел „Сините камъни“. Наскоро Миролио купува и втория етаж от сградата, в която е разположено сливенското читалище „Зора“, както и сградата на първата частна болница в Сливен, построена в началото на миналия век. И двете се намират в непосредствена близост до Русчевата къща и хотела му. Плановете на предприемача са да превърне рушащата се някогашната болница в красива хотелска вила с двор, която да се ползва от гостите на „Парк-хотел Централ“. Сградата е придобита преди година, има готов план и чака разрешително от Института за паметници на културата за започване на реставрационните работи.
Собственост на друг сливенски фабрикант от миналото – Георги Стефанов, е била друга емблематична сграда в града – тази на днешния Детски комплекс. Успял да натрупа капитал от търговски сделки, на 45 години Георги Стефанов решава да открие собствена фабрика. Сдружава се с други двама свои съграждани и за една година успява да построи фабрика за дебели вълнени платове в Асеновското дефиле. В нея работели 40 души. Сградата е подарена на общината за детски комплекс от наследниците на Георги Стефанов, които живеят в чужбина.
През 1895 г. синът на фабриканта Добри Желязков построява къща в центъра на Сливен. Изгражда я тревненският майстор Кольо Ганчев, ученик на Кольо Фичето. Била е с красиво изрисувани стени и тавани. Дълги години сградата е давана под наем за банков офис. Къщата е дарена на община Сливен от наследничката Невена Желязкова с уговорката да се ползва за музей. Днес в тази красива къща се помещава Регионалният исторически музей в Сливен.
Днешната Художествена галерия „Димитър Добрович“ някога е била домът на Александра Топалова и Димитър Чорбаджийски. Там последователно се раждат децата им Мария, Елена, Петър, Михаил и Роза. Съпрузите Донкови подкрепят материално образованието и културното израстване у нас и в чужбина на родствениците си, между които е майсторът на българското художествено слово Константин Константинов и сестра му – талантливата художничка Донка Константинова. Наследничката на къщата Роза Донкова я завещава на своя град.

https://www.capital.bg/

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!