BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов: 1 млрд. лв. за лекари, полиция и военни, 4,5 милиарда за бизнеса /видео/

Един милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение медици, военни, полицаи, стана ясно на брифинг в Министерския съвет. 4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19. „4,5 млрд. лв. като ресурс капитализира правителството за бизнеса, за социалната система, 1 милиард в помощ на МЗ, МВР и МО, 200 милиона за безлихвени кредити за безработните в принудителен отпуск, ще гласуваме и 50 милиона за добавки за празниците“, изброи премиерът Борисов.

 

 

– Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР.

 

– За бизнеса и заетостта – мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити.

 

– Още 200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

 

– Отделят се и разходи за запазване на работни места – 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите, ако не уволняват. Мисля, ще надминат 1 млн. лева тези средства.

 

– Отлагаме неплащането на данъци (финансовият министър уточни, че става дума за корпоративни данъци, не за ДСС – б.р.) до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната.

– Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.

 

Премиерът заяви, че накрая на месеца ще се разбере какви са досега загубите за бюджета заради коронавируса.

 

„Това ще се види като почнем да плащаме, тогава ще знаем колко е загубила икономиката и като видим колко е износът, но съм сигурен, че са огромни числата. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем“, каза той.

 

И подчерта:

 

„Зимният туризъм около 15 март приключва. Помните ли големите пари за куверти по Коледа и Нова година? Сиреч, че мазнинка имат. За летния туризъм – имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки“.

 

Борисов коментира и темата с бързите тестове, около чиято достоверност има спорове и за които Кризисният щаб заяви, че засега не ги използва, защото дават фалшиви резултати.

 

„Няма учен по света, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързите тестове. Питах израелския премиер лично пред още 6 премиери и той каза: Няма бърз тест сигурен, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмица няма да могат и те да създадат“. Вчера ЕК прави обща поръчка, ние сме заявили 1 млн. тестове. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар, ще купят и предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, сигурен или качествен. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение, всички в ЕС ще купим един и същи“, каза Борисов.

 

Той съобщи, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати.

 

Министър-председателят говори и за възможността армията да се включи при необходимост при изпълнението на мерките по време на извънредното положение.

 

„За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. И в други държави вече го правят. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията и полицията по този брутален начин, в този сняг те са навън. Аз съм убеден и, че военните ще питат: Защо да не помогнем на нашите колеги?“, коментира той.

 

Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично.

 

Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото – също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че най-малкото, са взели вниманието на хората. Мисля, че имат и доверието на хората“, посочи той и сподели как всички четат за ген. Венцислав Мутафчийски във Фейсбук.

http://glasove.com/

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!