BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Владимир Костов: Едната битка е за няколко години, другата – за хилядолетия!

И у нас, и другаде се води борба за съдбата на традиционното семейство – двамата съпрузи и децата им

Обществото следи с интерес всичко, което се отнася до току-що осъществената среща на премиера Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. Така ще бъде сигурно и следващата седмица, когато ще се проведе традиционната декемврийска среща на лидерите на страните от НАТО. Там България ще има своето място и възможност да „каже думата си“ по състоянието и бъдещето на съюза.

Интересът е оправдан. При тези, кога двустранни, кога по-широки срещи, се води битка за важни неща.

Междусъюзни отношения, повече или по-малко крупни сделки, важни проекти, отношение към главните направления на международната политика. Какъв е залогът в тази битка, измерван във времето? Няколко години. Разбира се, тези, които я водят, са с желание техните споразумения да определят съдбата на света за десетилетия, че и повече. Но последният век, и особено последните десетилетия, показаха изключителната динамичност на световните процеси, а в голяма степен и непредвидимостта им. Така че – тази битка е важна, но е за няколко години. Сетне – нови лидери, нови виждания, нови евентуални резултати.

В същото време у нас, но и другаде, се води една друга битка. За съдбата на традиционното семейство – двамата съпрузи и децата им. Без да се казва открито, традиционното семейство е обект на удари в най-различни посоки с цел да се разруши връзката между родителите и децата, а и самата родителска двойка да бъде отдалечена от основата за нейното съществуване. Битката срещу семейството се води от политическата бюрокрация, която се оставя да бъде използвана като говорител и маша в ръцете на поддръжниците на

джендър идеологиите.

Въпреки че Конституционният съд посочи несъвместимостта на т.нар. Истанбулска конвенция с българската конституция, в последните месеци, без особен шум и във всеки случай без каквото и да е действително обсъждане, бе приет нов закон за социалните услуги. Предстои да влезе в сила от началото на идната година. Запознаването с закона показва, че онова в Истанбулската конвенция, което е насочено срещу семейството, и което именно я прави антиконституционна, е успешно заложено, къде по-открито, къде позамазано с някои благовидни формули.

Светият Синод на Българската православна църква излезе със становище по закона за социалните услуги. В него категорично е изразена позицията, че с този закон се цели да бъде разрушена хилядолетната народна и християнска българска традиция на семейството и на отношенията в него между родители и деца. И тази традиция да бъде заменена с практически неограничена намеса на бюрократични, комерсиални и всякакви идеологически фактори.

Посочената от Синода битка е с друг залог във времето. Не години – а хилядолетия! Защото от изхода на тази битка зависи, както съдбата на повече от две хилядолетия наследство от българска история и жизнен път, така и бъдещето на българското семейство и народност в хилядолетията напред.

Синодът пое с изключителна проницателност своята отговорност. Има конституционни пътища за това как да бъде отклонена поредната маневра на бюрократите, поставили се в услуга на джендър идеолозите. Обществото ни, ние, сме тези, които с гласа си и действията си трябва да покажем, че не сме съгласни битки за няколко години, да „покриват и прикриват“ с шума си, битка, чийто залог са хилядолетията. Защото благодарение на българското семейство ни има, и пак само благодарение на него може да продължим да съществуваме.

epicenter.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!