BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Все още сме в зоната на светлината в тунела, но ако не се вземем в ръце, не е изключено да се плъзнем в зоната на здрача!

До критичната точка на 19 март, по моя модел, забелязвах нещо, което ме караше да се замисля – през последните 2-3 дена до 19 (включително) март, броят на официално установените заразени започна да се държи някак твърде възпитано, моят модел даваше по-големи числа.

Постепенно си изясних проблема – аз отчитах обявените официално установени вечерта, но окончателно за деня картината ставаше ясна на следващата сутрин. Ето, снощи казаха, например- 127, а днес окончателният брой за вчера е 142.

Така нещата за мен си дойдоха на мястото.

Пред мен е моята таблица с четирите варианта (два по-умерени и два обезпокоителни).

Не нагласям нищо, защото това е тъпо. Аз не правя моите изчисления за слава, а за ранно сигнализиране и превенция.

По първия, най-умерен вариант, имаме макар и случайно, но съвпадение – моят модел предвижда по тази траектория, по този сценарий 142 заразени!

Но, е твърде рано да се каже дали това е водещата траектория, дали това е водещият сценарий.

Защото другите три ще се развиват по-бързо, но за един ден след първата критична точка, която при моя модел бе на 19 март, те не се отличават чак толкова много – другите три сценария варират между 144 и 153.

Като видим на 24-и сутринта данните, т.е. окончателните данни за 23-и март, ще можем с по-голяма относителна точност да кажем по коя траектория тръгват нещата.

Съвпадението на официално установените с прогнозата на първия сценарий не ме успокоява. Нямам данни, но вътрешното ми убеждение е, че този първи сценарий може би е изпуснат – главно заради нашата недисциплинираност и проспиването на времето от властта с туткането с мерките.

Сега, продължавайки да се надявам сляпо да вървим по първия сценарий, аз вече мисля:

– дали ще успеем с много яростни мерки и много твърда дисциплина да са „залепим“ за втория сценарий – сравнително монотонно нарастване с приблизително един и същи брой на ден;

– дали ще тръгнем по третия, ескалиращ, но по-търпимо ескалиращ сценарий – когато официално заразените през съответния ден са нараснали с поносимо повече от нарастването през предния ден;

– или ще тръгнем по екстремния сценарий, при който с всеки ден доста тревожно нараства броят на установените заразени.

Когато на 28-и сутринта видим как са нещата на 27-и, тогава вече или ще се потвърди „напипания“ на 24-и вариант, или моите сценарии ще се окажат нататък безпредметни и аз ще престана да ги разглеждам, защото вече не показват и на 0.1% реалната картина.

По четирите варианта на изчисленията ми, на 27-и март (т.е. с обявяването на 28-и март сутринта) се очакват следните официално установени заразени:

  • Вариант 1 (най-умерен, подозирам изпуснат вече) – 226.
  • Вариант 2 (в него ми е надеждата) – 313.
  • Вариант 3 (той е най-добър от лошите, на всяка цена ако първите два се провалят, поне него да „хванем“, но нататък той ще започне по-сериозно да изпреварва втория) – 335.
  • Вариант 4 (това е краят на моите варианти, защото те вече няма да дават нищо, поради екстремна ескалация) – 1897.

В заключение, все същото – жестоки мерки с жестоко съблюдаване. Ние сме все още в зоната на светлината в тунела, но ако не се вземем в ръце, не е изключено да се плъзнем в зоната на здрача!

Както се казваше някога с един политически слоган:
Заедно можем повече!
Можем повече от това, което правим досега заедно.

 

Николай Слатински, Фейсбук

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!