BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вяра и общество или разделени и без вяра

Отворено писмо до Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков

Уважаеми господин Кошлуков,

Приветствам решението Ви да свалите от ефир летните предавания на „Вяра и общество”! Водещият на това предаване Горан Благоев от години провежда целенасочена и последователна политика по обругаване и компрометиране на Българската православна църква и на Православната вяра като цяло. Вредите, които неговото предаване нанася са огромни и непоправими, защото не само подронват доверието на зрителите в Църквата и нейния клир, но и развращават незапознатите с вярата и неукрепналите в нея.

Мнозинството от вярващите християни у нас от години избягват да гледат неговото предаване, защото то наранява религиозните им чувства и ги кара да се чувстват като престъпници за това, че са чеда на една църква, духовенството на която водещият постоянно клевети и злепоставя. В неговото студио твърде рядко се води градивна дискусия по обществено полезни, религиозни и въобще душеспасителни теми, но затова пък твърде често се разпалват низки политически страсти, създават се безсмислени противопоставяния на етнически, политически, църковен или религиозен признак, като се изпада в ненужно дребнотемие, което изтощава съзнанието и отклонява вниманието от наистина важното – вярата и нейните проявления в живота на днешния човек.

Негови гости често са люде с неуравновесена психика и поведение, които се държат така, сякаш се намират на партиен митинг, разколници, „учени“, представящи някакви наукообразни теории, запретени от свещенослужение духовници и прочее съмнителни типове, които нямат място в предаване, претендиращо да ограмотява и образова в национален ефир.

За да не съм голословна, ще дам само един пример. Водещият Г. Благоев е голям борец против фанатизма и зилотизма в Църквата, които той определя като крайност. В предаването си от 30 май т.г. отново подхваща тази тема в интервю с каноничния игумен на светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей. [За сведение, Атонският манастир Есфигмен от години е завзет от монаси-разколници, които отказват да поменават патриарх Вартоломей, когото поменават всички манастири на Света Гора и който се явява каноничният правоправещ архиерей там. Каноничното братство на Есфигмен обитава конака на манастира в Карея, защото не е допускано в манастира.] Питаме защо тогава водещият на „Вяра и общество” често кани при себе си именно такива също непоменаващи само че каноничния Български патриарх разколници, срещу които иначе принципно прави предавания? Защо в неговото студио намериха място фанатизираните зилоти от неканоничния манастир в с. Копиловци, от Бъкстонския разкол на самозванеца Фотий и други подобни тям? Не са ли това ярки примери за непоследователност, безпринципност и непрофесионализъм? И не е ли поредното доказателство, че той работи именно срещу каноничната Българска църква?

Много често в края на т. нар. дискусии с гости в студиото, а по-точно казано безсмислено многоглаголстване и осъждане, българският зрител, надявал се да намери мъничко утеха в трудния си житейски път, да намери вяра и сили да продължи нелекото си съществуване, се връща омерзен към своето ежедневие, оставайки излъган и ограбен в своите надежди.

Как може това предаване да носи гръмкото название „Вяра и общество”, след като не носи нито вяра, нито създава усещане за общност? След всяко издание на „Вяра и общество” вярващите в България се чувстват все по-разделени и пропастта между тях става все по-дълбока. Такава дезинтеграция на обществото не можа да постигне дори политическият разкол през 90-те години на миналия век, а той беше подклаждан по всякакъв начин и на общодържавно ниво!

Видно е, че това предаване не изпълнява целите, които първоначално си е поставяло. Водещият Горан Благоев няма какво повече да предложи от това, което до момента прави. И макар да го прави умело, то не носи полза никому, освен да подхранва тщеславието на шепа люде, които често сменят местата си от неговото студио пред телевизора у дома и обратното. Защото това останаха вече зрителите на „Вяра и общество” – неговите гости. И в голямата си част те са тези, които искат то да остане.

Ето защо според мен това предаване заема незаслужено място в програмната схема на Българската национална телевизия. Затова се надявам, уважаеми господин директор, да свалите от ефир не само летните издания на „Вяра и общество”, но да свалите и есенните, и зимните, и пролетните.

Все още храним надеждата, че Българската национална телевизия има ресурса да предложи нещо по-добро, по-полезно и по-вдъхновяващо на своите зрители от един уморен от интриги водещ и едно безсмислено, ненужно и изчерпало себе си предаване.

С уважение: , богослов

***

Всички, които желаят да подкрепят петицията за свалянето на „Вяра и общество“ от ефира на БНТ могат да го направят тук:

https://www.peticiq.com/273666

Може също така да се изпращат и писма със свободен текст до БНТ на адрес: [email protected]

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!