BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Сливенска област се провежда кампания за промените в социалното законодателство

Първото за новата учебна година заседание на Областния координационен център за обхват и задържане на децата и учениците в образованието се проведе на 3 октомври под председателството на областния управител Чавдар Божурски. В него участваха ръководителите на всички държавни структури и представители на общините, които са ангажирани с изпълнението на механизма, както и ресорният зам.областен управител Димитринка Петкова.

В началото на новата учебна година екипите за обхват работят за връщането на 55 ученици в образованието, които не са се записали в профилирани и професионални паралелки в VІІІ клас след третото класиране. Установяват се и деца и ученици, които са се записали за учебната година, но след 16 септември не посещават детски градини и не са влезли в клас. Броят на децата и учениците, които 59-те екипа за обхват в областта ще трябва да установят и да върнат в образователните институции, ще бъде обобщен в края на октомври.

 

Сред акцентите в дейността по изпълнение на механизма е започналата в Сливен и областта разяснителна кампания сред родителите за новите промени в социалното законодателство. Кампанията се осъществява от социалните служители. По указания от РУО в нея ще се включат и учителите. От 31 юли т.г. са в сила промени в Закона за семейните помощи за деца, с които месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средното образование вече ще се прекратява за срок от една календарна година, ако в рамките на един месец са допуснати 5 неизвинени отсъствия за учениците и 3 – за децата в детските градини. Размерът на месечната социална помощ ще се определя от различни коефициенти в зависимост от това дали децата на родителите посещават задължително предучилищно обучение или училище и дали са допуснали неизвинени отсъствия. Съгласно приетите промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, влезли в сила от 16 август т.г., родителите, чиито деца са в задължителна предучилищна и училищна възраст, но не посещават образователни институции, ще получават по-малък размер на социалните помощи. С по-голям размер на помощта ще бъдат поощрени родителите, които изпълняват задължението си да осигурят присъствието на децата си в предучилищните групи или училището.

През миналата учебна година 3 401 деца и ученици не бяха записани или бяха отпаднали от детска градина и училище в Сливенска област. Екипите за обхват върнаха 1003 от тях в системата на образованието. По данни на училищните администратори, 1 223 деца и ученици са били в чужбина. За 223 от тях информацията е потвърдена от граничните власти. За излезлите в европейските страни няма данни от граничните власти.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!