BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДВЕ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

На 22 ноември /петък/ 2019г., Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен беше домакин на две културни събития: премиерата на романа „Нощ” на младата и талантлива писателка Камелия Кучер и откриването на изложбата от творби на участниците в Шестия национален пленер с. Долни Марен’2019.

Премиерата на романа „Нощ” се организира съвместно с ИК ”Хермес” и е част от националното литературно турне на книгата, включващо градовете Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Хасково и Враца. В началото на представянето редакторката на книгата, Деметра Димитрова, изтъкна значението на литературното турне за утвърждаването на Камелия Кучер като автор с голямо литературно бъдеще. Д.Димитрова разказа за работата си по ръкописа, като акцентира върху оригиналния стил на писане на авторката, както и върху различния й поглед към основната тема в романа – темата за Втората световна война.
Интересен момент от срещата бе излъчването на трейлър по романа, след което Камелия Кучер отговори на многобройните въпроси на публиката: за любовта си към писането, за рано осъзнатата нужда да изразява и открива себе си върху страниците на своите книги, да търси общочовешките теми и да ги доразвива уповавайки се на усета си към доброто и любовта. За романа си „Нощ” писателката сподели, че той представлява история за смелостта и страха, за приятелството и цената на щастието, за изборите в живота и силата на любовта, изследва темите за предателството и прошката, която даваме на другите и на себе си.
В края на вечерта Камелия Кучер благодари на организаторите на срещата от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за поканата да представи романа си „Нощ” в Сливен и изрази възхищението си от визията на библиотеката и активната й работа за промотиране на съвременната българска литература.
Приятна изненада за Камелия Кучер бяха изпратените от Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, цветя и поздравителен адрес.

В края на срещата писателката раздаде много автографи на своите почитатели, между които и на общинските съветници Лидия Димитрова, Юлия Пилишева-Гавазова и Дора Ескидарова, които ще бъдат в ядрото на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания към ОбС-Сливен, което несъмнено е добър знак за отношението им към развитието на културните процеси в града.

След премиерата на романа „Нощ” , от 18:30ч. , в централното фоайе на библиотеката бе открита изложба от творбите на участниците в Шестия национален пленер – с. Долни Марян ’2019г. Гости на събитието бяха заместник-областният управител Д.Петкова, художници, общественици, почитатели на изобразителното изкуство, приятели на организаторите на пленера – известната сливенска гинеколожка – д-р Мариана Минишка – Марчева и съпругът й, художникът Христо Тотев – ТоТо. На изложбата са представени творби на: керамиците Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров от гр. Елена, фотограф-художникът Марина Георгиева от гр. Варна, художниците Тодор Игнатов и Боян Янев от гр. Варна, карикатуристът Цветан Павлов от гр. Сливен, както и на организатора на пленера Христо Тотев.
Приятна изненада за гостите бе излъченият документален филм, който представя художниците и неповторимата атмосфера на Шестия национален пленер – с. Долни Марян’2019г.

Писателката Камелия Кучер и екипът на ИК ”Хермес” също се включиха в събитието, което го направи още по – емоционално и запомнящо се.

Изложбата ще бъде експонирана до 27.11.2019г. вкл.Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!