Аз мисля, че трапезата за Гергьовден ни излезе толкова, колкото щеше да ни излезе и без кризата с кроронавируса. Търсенето определя цените на пазара. За мен цените на продуктите са в почти същия ценови размер, в който и преди пандемията.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ земеделският минситър Десислава Танева.

„Не съм най-добрият ескперт по данъчната система в България. Тя е такава, каквато е и аз не мога да говоря за нейната промяна и намаляването на ДДС за храните. Аз бих подкрепила всяко едно предложение, което ще осигури постъпления в държавната хазна, за да има средства за социални плащания.

В момента отвсякъде идват искания за помощи и намаляване на данъци, но никой не коментира как после ще има средства за здраве, пенсии, социални услуги“, заяви тя по повод предложенията за намаляване на ДДС върху храните, пише „Блиц“.

„Разбрахме се с браншовите организации, че розобер ще има. Държавата ще поеме определени ангажименти. Ще гарантираме дохода на фермерите според спада му от европейската мярка, която ще имаме право да формираме.

Ще се премахне и едно звено от прекупвачи, като това ще спомогне на самите розопроизводители да получат повече средства. В края на месец май се надявам, че ще имаме яснота как да прогнозираме тази европейска мярка.

Очаквам бърза нейна ратификация в ЕП. Всичко ще е въпрос на изчисления и пресмятане, защото някои фермери нямат спад на доходите си“, разкри Танева.

„Направихме значителни отстъпки за големите вериги. Аз бях обвинявана в какви ли не грехове. За мен най-важното е, че в момента върви активна комуникация между производители и големите вериги. Това ще породи едни нови партньорства и съм сигурна, че това решение ще даде резултат.

Всичко е въпрос на избор на потребителите. Всеки ще може сам да прецени дали да си купи българска или полска ябълка.

Най-важното е да има предлагане. Ние не искаме нищо друго освен българските производители да имат достъп и да предлагат продукцията си“, коментира земеделският министър решението в големите вериги задължително да се продава продукция от регионални производители.

„Получавам много запитвания за зърнената реколта и засушаването.

В министерството обследваме редовно всички площи и категорично мога да заявя, че няма щети от засушаването. Едва 1% от подадените молби за обезщетения за щети са свързани със засушаването. Няма да има никакъв проблем със зърнените реколти.

Най-голям проблем с молбите за щети свързани с кайсиите. Там проблемът се дължи на измръзване на дръвчетата“, завърши Десислава Танева.