BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дима вече свири първа цигулка в Симфоничния оркестър на Сливен

Почнала да пише ноти, преди да научи азбуката

Дядо ѝ и баща ѝ също са музиканти

На концерта на 8 октомври ще са заедно с Хасан и Ибрахим
Димитринка Панайотова нарича цигулката “моята любов”. СНИМКА: Личен архив

На 8 октомври Симфоничният оркестър на Сливен ще има концерт с виртуозните пианисти от Шумен, близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови. Музикантите ще изпълнят Трета симфония на Бетовен, а първа цигулка в оркестъра ще свири студентката от Пловдивската музикална академия Димитринка Панайотова.

За нея “24 часа” писа преди 2 г. Тогава талантливото момиче все още беше ученичка в музикалното училище в Стара Загора. По това време тя стана най-младият щатен музикант у нас – на 1 март 2018 г., едва 17-годишна, бе назначена с трудов договор на половин щат в оркестъра на Старозагорската опера като втора цигулка.

Днес Димитринка е

второкурсничка в

Пловдивската

музикална академия,

учи като редовна студентка в специалността “Педагогика на обучението по музика”. И пак намира време да работи. Отново на половин щат, но вече като първа цигулка в Симфоничния оркестър на родния си град Сливен.

Вече 14 г. Дима не се разделя с цигулката, галено я нарича “моята любов”. Музиката в рода ѝ върви по наследство. Баща ѝ Димитър е военен музикант в Сливен, свири на туба. Дядо ѝ Панайот пък бил в хасковската военна музика, редувал инструментите цугтромбон с баритон. Момичето знае, че и прадядо ѝ някога свирел.

“Вкъщи винаги се е говорило професионално за музика. Бях на 5 години, когато видях по телевизията за първи път симфоничен концерт, и това роди у мен желанието да свиря на цигулка. Дядо се зарадва и веднага ме записа в една от музикалните школи в Сливен”, спомня Димитринка.

Случило се така, че първо се научила да пише нотите и тоновата стълбица при първата си учителка по музика Елена Попова, след това като първолаче започнала да учи буквите и как се пише думичката “мама”. В класа си единствена се отличавала с музикалния си талант и всички ѝ се радвали. Дори учителите ходели на концерти, в които тя участвала.

Преди 2 години цигуларката призна, че в мечтите си се вижда един ден като опитен оркестрант. Разбира се, след като завърши и Музикалната академия в Пловдив – другата ѝ мечта. Сега тези нейни мечти една по една започват да се сбъдват.

За да стане това, и Димитринка, както всеки музикант, се опитва да бъде на ти с математиката.

“Цялата музика

е изградена от

математика,

основният мотив в нея е броенето. Броиш ли точно тактовете, всичко в свиренето ти потръгва”, обяснява младата цигуларка.

Първото музикално произведение, което се научила да свири наизуст, е “Турският марш” на Моцарт, после дошъл редът на “Валс” от Дмитрий Шостакович. Постепенно увеличавала натоварването, за да се стигне до днешния ѝ режим, който включва

8 часа задължителни

репетиции с

цигулката

Наложила си го още по времето, когато започнала да учи в старозагорското музикално училище. На приемния изпит там свирила “Опус 21” на Оскар Ридинг. Преди това, за рождения ѝ ден на 5 декември, докато още била в седми клас, дядо Панайот ѝ купил цигулка “Щайнер”.

Цигуларката казва, че любимите ѝ композитори са Моцарт, Бетховен и Менделсон, но уточнява, че харесва Менделсон не заради прочутия му “Сватбен марш”.

“Аз съм сериозен

човек и нямам време

да се занимавам с

лигльовци,

каквито са ухажорите ми на моята възраст”, категорична е Димитринка. Освен “лигльовците” тя не харесва и поговорката “Музикант къща не храни” и е готова по всякакъв начин да я опровергае.

Другото, което никога няма да си позволи, е да свири с маникюр, защото струните се хлъзгат по ноктите и за музиканта става трудно. Определя цигулката като инструмент за класическа музика и поне засега не е съгласна с нея да се свири за шоу или по сватби. Иначе не слуша само класика, обича и джаза, и естрадата.

“Стана така, че трябваше да се върна в родния си град Сливен, след като завърших средното си образование в Стара Загора”, казва Димитринка.

С града на липите навярно я свързват много хубави спомени и от времето, когато се изявяваше в оркестъра на Старозагорската опера. Нещо, което обаче със сигурност ще ѝ липсва занапред, е

възможността

да свири под

диригентството на

Старозагорския

митрополит

Киприан. В Стара Загора той дирижира Моцартовия “Реквием”, когато Димитринка беше част от оркестъра на операта. “Дядо владика е страхотен маестро”, каза тогава за него младата цигуларка.

24chasa.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!