BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Диян Митев: Със сигурност каузата и постиженията на Скатов ще мотивират хора по цял свят

image

Личен архив-Последната среща на Скатов и Митев преди експедицията на К2. Атанас е подарил с посвещение новата си книга „Седемте континентални първенци“.

„Атанас  Скатов направи неща, които никой не вярваше, че може да се направят.  Ежедневните тренировки, изпитанията, тежката подготовка и тежките експедиции, всичко беше посветил на една кауза: опазването на природата и здравословния начин на живот.  Знам, че много хора от цял свят го обичаха. Със сигурност в световен мащаб постиженията му тепърва ще мотивират и ще бъдат пример“, каза Диян Митев от Сливен.  Малцина знаят, че старши инспекторът от „Пътна полиция“  е един от големите приятели на Скатов в родния му град. „Изгубих много скъп човек. Той ме вдъхнови да ходя в Балкана“, каза Митев. Запознали се преди няколко години, когато излязла една от книгите на Скатов. Диян поискал автограф. Заговорили се, установили, че даже са завършили едно и също училище – електротехникума в Сливен, почти по едно и също време. След това започнали да ходят в планината. Зиме, лете – двамата били там. Атанас показвал различни маршрути до връх „Българка“ и връх „Кутелка“ – две от любимите му места.  „Вдъхновил се по планините преди десет години, когато с баща си се качили на Ком. Тогава нещо се преобърнало.  Продавал е свои вещи – автомобили, мотоциклет, за да осигури средства за експедициите си. Живееше изключително скромно. Не го вълнуваха вещите на лукса и въобще материалното.  Кой се е качвал два пъти на Еверест? Изкачи седемте контитентални първенци, след това се посвети на другата цел – Хималайската корона. Имаше мечти и ги следваше“, каза още Митев.
За последен път се видели няколко дни преди да замине за експедицията на К2. Скатов го поканил у дома си в Сливен. Подарил му последната си книга „Седемте континентални първенци“.  Хапнали вегански гозби.  Атанас му казал, че е тренирал много – не само в планината, а и вкъщи… „Когато стана голямата трагедия, не ми се искаше да вярвам, че наистина е загинал. Много неща се изписаха и се изговориха. Аз бях и съм сигурен в едно: Наско беше подготвен, той безкрайно обичаше живота и не би жертвал живота, за да изкачи върха на всяка цена, сега… Той беше изключително отговорен. И безпределно верен на каузата си:  природата. Предаде любовта си към планината на толкова много хора…Спокойно можем да кажем, че е един от днешните будители.  С това искам да го запомним“, заяви Диян.  Тръгнат ли из планината със Сините скали, приятели и близки на Скатов знаят, че по тези пътеки е вървял герой.

Росица Николова, кореспондент на „Труд“ в Сливен

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!