BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е роден кметът-генерал Стефан Сотиров, направил много за Сливен

В месеца на кметските избори ще разкажем за още един изявен сливенски кмет, направил много за родния град – генерал Стефан Сотиров.

 

Той е роден на 4 октомври 1880 година ( нов стил) в Сливен. Син е на абаджията Сотир Господинов и Димитрина Кюрчипеткова – дъщеря на сливенски чорбаджия и една от първите учителки в града. По-големият му брат, полковник Минчо Сотиров, е един от основателите на дъновизма, близък сътрудник и приятел на Петър Дънов. Заедно с това е участник в Преображенското въстание и командир на полк по време на Първата световна война. След разгрома при Добро поле спасява знамето на полка, пренасяйки го в България, увито около тялото си. На него е посветен химна „Бдинци, лъвове, титани“.

 

Стефан Сотиров завършва Сливенската мъжка гимназия, а след това и Военното на Н. Ц. В. училище. На 1 януари 1900 г. е произведен в чин подпоручик – артилерист. Военната си кариера започва в 4-ти артилерийски полк в София, след това служи във Видински тежък артилерийски полк и 6-ти артилерийски полк в Сливен.

 

През Балканската война, като командир на батарея в 4-ти артилерийски полк, участва в боевете срещу сърбите при Дренова глава и Пирот, награден с орден за храброст – IV степен. Сражава се и по време на Първата световна война като батареен командир от 3-та пехотна Балканска девизия – при Страцин, Куманово, Враня. И отново е награден с орден за храброст.

 

Особен героизъм проявява в тежките боеве на Каймак-Чалан, когато сериозно ранен, остава ба първа бойна линия. За храбростта си е произведен в чин майор.

 

Съгласно изискванията на  Ньойския договор за намаление числеността на армията, е уволнен от военна служба с чин полковник прз 1924 г. След 1925 г. започва нов период от неговия живот. Няколко години работи като директор на фабрика за обработка на дървен материал при с. Кочериново, а след това е избран за кмет на Сливен (1931-1934). За кратък период през 1935-1936 г. е областен управител на Стара Загора.

 

На 9 септември 1944 г. е поканен да участва в Отечествения фронт и е назначен за комендант на Сливен. През Втората световна война е мобилизиран и произведен в чин генерал-майор за участието си в нейната втора фаза. Пет години по-късно е обвинен за конспиративна дейност срещу народната власт. Арестуван, съден по един от горянските процеси и лишен от пенсия за няколко години, този заслужил български воин е изпратен в затвора за една година. Умира на 17 юли 1973 година.

 

Остава в историята на града като инициатор за създаване паметника на един от най-героичните полкове от Трета българска армия – 6-ти артилерийски полк.

 

През кметския си мандат извършва важна работа по благоустрояване на града:

 

  • Поставя се началото на прокарване първия градски далекопровод – от Популярна банка до фабрика „Андонов-Михайлов“ в Асеновското дефиле.

 

  • Започва строежа на сградата на Митрополията по проект на арх. Захари Илиев.

 

  • Освещава новопостроената фабрика „Белфа“ (Българска фабрика за електрически лампи).

 

  • Влизат в експлоатация новият хотел и почивните станции на Сливенски минерални бани и Карандила.

 

  • Укрепени са мостът и стените на река Асеновска.

 

  • Започва покриването на града с каменен паваж.

 

  • Построена е сграда за градския обоз и довършено ограждането на гробищата.

 

  • Във връзка с 50-годишния юбилей на Сливенската мъжка гимназия провъзгласява за почетни граждани Васил Атанасов и Владислав Шак за големите им заслуги към учебното дело на града.

 

  • Съдейства на читалище „Зора“ за преместване на читалищния музей в централното помещение на общинския дом.

 

По материали от блога на читалище „Зора“

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!