BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Георги Попов: При Covid-19 я няма високата температура, характерна за грипа

За италиански сценарий не може да се мисли в България, категоричен е той

„При Covid-19 я няма високата температура, характерна за грипа, от около 39 градуса, а е около 37,6 и рядко надвишава 38 градуса“. Това каза пред БНР полк. доц. д-р Георги Попов – зам.-началник на ВМА и началник на Катедрата по инфекциозни болести. Той обясни, че характерно е флуктуиращото протичане на заболяването, при което температурата се повишава и понижава.

В предаването „Нещо повече“ доц. Попов обясни, че пациентите със симптоми – кашлица и тежест в гърдите, е важно да бъдат консултирани по телефона от лекар, за да се прецени дали симптомите им предполагат наличие на вируса, за да бъдат насочени към болница, където да им бъде направено рентгеново изследване. По думите му около 200 заразени с коронавирус могат да бъдат поети от здравната система за болнично лечение, но когато станат повече от 500, няма да как всеки с кашлица и тежест в гърдите да бъде приет в болница.

„Ако се вземат всички леки форми в болница, ще се пренасити болничната мрежа. А когато дойде вълната от по-тежко болните, когато сме в разгара и особено в края на епидемията, ще сме изразходвали системата. Най-важно е тези болни да бъдат консултирани от лекар и да бъде преценено дали е нужно болнично поведение или лечение“, посочи доц. Попов.

Доц. Попов прогнозира, че през май ще се пречупи инфекцията и че кривата ще тръгне надолу. Той беше категоричен, че за италиански сценарий не може да се мисли в България, защото мерките тук са взети на време и се спазват отговорно и добре от хората.

„21 са лежащите пациенти при нас с доказана коронавирусна инфекция, 34 са на домашно лечение и поддържаме връзка непрекъснато с тях, а още четирима трябва да бъдат уведомени, но ще се реши дали да бъдат настанени за болнично лечение“, обясни доц. Попов и посочи, че двама от тези 21 са в тежко, но стабилизирано състояние.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!