Държавата поема осигуровките по схемата 60/40. Новината дойде от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса, а предложението направи сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев. Мярката ще касае засегнатите от извънредното положение фирми и работници, предаде Нюз.бг.

Съобразихме се с исканията на бизнеса, отчете Стоянова. Държавата ще поеме осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Можем да си позволим тази нова мярка, посочи тя, като поясни, че средства са предвидени във фонд „Безработица“. Осигурено е и външно финансиране в размер на 1,4 милиарда лева.

Самоосигуряващите се лица ще получат безлихвен кредит до 1500 лева със срок на погасяване от 10 години. Ще се отпускат безлихвени кредити за малки предприятия със същият погасителен срок. Менда Стоянова подчерта, че безработните, регистрирани в Бюрата по труда, ще могат да работят в сектор Земеделие за срока на извънредното положение и няма да губят обезщетението си за това, че са останали без работа.

Припомняме, че към петъчния ден бе обявено, че 230 фирми са се регистрирали по мярката. Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласиемакар и с резерви от страна на някои работодателски организацииза мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Намалява се и глобата за разходка в парка на 300 лева при първо нарушение. 1000 лева ще е при повторно нарушение. Няма снизхождение при нарушаване на карантината и глобата там остава 5000 лева.

1,4 милиарда лева е помощта, която държавата отпуска на бизнеса през ББР като към предварително предвидените средства се добавят още 700 милиона лева. Затворените магазини и ресторанти пък се освобождават от тротоарна такса.