BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – СЛИВЕН: АКО СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ С МАЛКИТЕ ПРЕДИМСТВА, НИКОГА НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ

Д-р Мариела Красимирова е магистър по Медицина, магистър диетолог, специализирала е и Кардиология. Живее и работи в гр. Сливен. Експертизата й, високият професионализъм и отношението й към пациентите, й създават авторитет на добър специалист, който се разпростира далеч отвъд пределите на града. При нея идват пациенти от цяла България, а положителните резултати я превръщат в един от най-добрите млади лекари на територията на Област Сливен. Наскоро тя е решила да навлезе в ново поприще, с нови отговорности и предизвикателства, като става член на ПП „Има Такъв Народ”. По тази и други теми, разговаряме с нея:

Д-р Красимирова, вие сте млад специалист в сферата на здравеопазването. Много ваши колеги решиха да практикуват своите професии в чужбина, при значително по-добри условия на труд. Кое ви накара да останете в България и по-точно в родния си град?

Д-р Мариела Красимирова:

Така е, от целия ми випуск колеги,  с които  съм учила  медицина,  аз съм една от малкото, останала в  България и работеща като медик, а бяхме 100 човека. Има и други избрали да живеят в България, но се отказаха от медицината и преминаха в други сфери. Плашеща реалност! За мен лично не е имало и мисъл да емигрирам. Имаше  период, в който работих в София и пътувах постоянно до Сливен. Бързо взех решение, че  тук е моето място. Какво би станало с града ни, с държавата, ако всички отидем далеч, на „по-хубавото и по-уреденото”!? Аз пък искам хубавото да си го направим тук, в България.

Разкажете малко повече за вашата специалност. На пациенти с какви проблеми помагате най-често?

Д-р Мариела Красимирова:

Моите пациенти са полиморбидни. При мен записват часове хора, които казват на асистентите ми: „Д-р Красимирова е помогнала на Иван да няма лекарство за кръвно и диабет, искам и аз да дойда при нея.“ Те не идват да отслабват. Това ми се иска да променя като нагласа към моята специалност. Диетологията не е каприз или лукс, не е само стремеж към красота и външен вид. Тя е здраве, чрез хранителна култура.

Помагам или поне давам всичко, което мога на моите пациенти. Идват както родители, водещи 3-4 годишни дечица с някаква плашеща диагноза, така и хора, водещи бабите си на 90 години. Здравето няма възраст и пол. Обичам работата си. Тя дава надежда, дава вяра. Често им цитирам любима фраза от Конфуций: „На всеки можеш да покажеш верния път, но не всеки ще тръгне по него!“

Моята мисия е не само да показвам верния път, а и да обяснявам защо е важно да тръгнем по него. Всеки ден се срещам с хора, идващи с прилежни папки с медицинска документация, неща направени от моите колеги по всички световни гайдлайни в  медицината, но хората не са разбрали нищичко. Не са разбрали защо и как да свалят „лошия  си  холестерол” или  как това има общо с инфаркта им. Каква е ползата тогава?

Д-р Красимирова, доколко българинът е способен да води здравословен начин на живот?

Д-р Мариела Красимирова:

Българинът може да се храни и живее здравословно, но му е нужно да осъзнае причината да го прави. Пациентите не са ни изпълнители, те искат мотивация и обяснения, за да направят осъзнат избор. Това е наболял въпрос в нашето здравеопазване според мен, затова хората се „образоват” от интернет, защото няма кой да избере да отдели време, за да им обясни. А и аз ги уча, че здравословното не е само чиа и киноа, не се изразява в грамове и калории. Всеки обича хляб, домашна гозба, парченце сланина, туршия… И това не е непременно нездравословно.

Какво ви е отношението към превенцията, отнасяща се към здравето на човек?

Д-р Мариела Красимирова:

Медицината на 21 век е  медицина на превенцията, не на лечение на последствията и грижа за инвалидизирани  млади хора. Превантивната кардиология е една от най–бързо развиващите се специалности в  света.

Не мога да не засега темата коронавирус COVID-19. Той завладя света мигновено, промени ни навиците и постави редица неизвестни пред цивилизацията ни като цяло. Как се справяме според вас с овладяването и контрола на разпространението? Очаква ли ни нова вълна и доколко мерките са адекватни на заплахата?

Д-р Мариела Красимирова:

Излишно е да се говори за неща, които са вече направени, както е излишно и да се  обвиняваме за миналите си действия. Мисля, че има много въпросителни по този въпрос. Страшното е, че хората се отчуждават все повече, а сам човек е за никъде. Незнанието не е дефект, а чисто и просто най-нормално човешко състояние. Не е срамно да си признаем, че не знаем какво точно е правилното в този момент. Човек постоянно се учи. Срамно е да твърдиш, че знаеш нещо, от което в действителност въобще си нямаш и понятие.

Отскоро сте член на ПП „Има Такъв Народ”. Вие сте поредната обществена изненада. Какво ви накара да предприемете тази крачка и защо избрахте именно това ново политическо формирование за поле на израз на вашите граждански и политически позиции?

Д-р Мариела Красимирова:

Не разбирам от политика. Не я харесвам и никога не съм искала да бъда част от това. Но се изморих да не съм съгласна с всичко около нас. Имам развито ужасяващо чувство за ред и справедливост. Вреди ми в ежедневието. Често около мен чувам: “Е, какво ти пречи на теб, не се ядосвай!“ Ама не мога и не искам да се научавам. Не искам да съм от онези недоволни българи,  мърморещи от дивана, в техния си комфорт. Та затова искам да е правилно, да е справедливо. Най-големият триумф не е в това никога да не падаме, а в способността да се изправяме и продължаваме. Предпазливите рядко допускат грешки, а аз не се страхувам да греша.

Д-р Красимирова, какво според вас трябва да се промени в България, за да се превърне тя в модерна европейска държава, със здраво и щастливо население?

Д-р Мариела Красимирова:

Един разумен човек се приспособява към света. Неразумният човек очаква светът да се приспособи и нагоди към него. Затова целият прогрес е направен от неразумни хора. Темата за реда мисля, е актуална за този въпрос. Трябва да има ред и правила за всички. Да  няма вариант да се обадиш на някого и правилата да се сменят само за нечия угода. Целият живот е ред и правила. На това уча и детето си. Колкото по-рано се научим да  ги спазваме, толкова по-лесно и уредено ще ни е. Важно е да осъзнаем, че е нужно време и постоянство. Ако търсим бързи резултати, то няма да постигнем крайните си цели. Ако се заблуждаваме с малките предимства, никога няма да постигнем големите цели.

И последен въпрос: – Какъв народ е българският народ и има ли го той?

Д-р Мариела Красимирова:

Естествено, че го има. Имаме си народ, имаме си родина, но държава нямаме. Трябва да сме заедно. Загубихме се, мисля …Всеки е за себе си! А вземането под внимание на другите е в основата на един добър живот, добро общество. И за финал: Не проклинай мрака, запали свещ!

– Благодаря ви за този разговор.

Д-р Мариела Красимирова: 

Благодаря ви и аз.

 

 

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!