BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Емил Кошлуков за „Вяра и общество“: Никъде по света няма религиозно предаване, което да хули официалната църква

Благодаря на генералния директор на БНТ. Това заяви пред журналисти председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева след края на заседанието на медийния регулатор, на което бе изслушан генералният директор на БНТ Емил Кошлуков във връзка с многобройните сигнали, свързани с водещия Горан Благоев и с предаването „Вяра и общество“, предаде Новини.бг. „Днес апелирахме, когато ръководството на БНТ взима решение за предаването „Вяра и общество“, ще наказва ли Горан Благоев, ще сваля ли предаването, да бъде обективно и да има баланс. СЕМ не сваля от ефир предавания и не сменя водещи. БНТ е обществена телевизия и трябва да запази великолепния баланс, който има в България между всички религии“, добави Жотева

„Получили сме над 100 писма с оплаквания и сигнали срещу предаването „Вяра и общество“ от вярващи. Те всички са входирани в БНТ и лесно може да ги видите. Тези хора са огорчени и обидени“, каза от своя страна Кошлуков.

„Проверката ни откри редица нарушения при предаването. Едното е, че съпругата на Горан Благоев е подписвала договори като външно лице един път като преводач, друг път като редактор. В БНТ се ползват външни лица – режисьори, оператори, редактори, озвучители, всякакви, но Благоев е трябвал да декларира, че има конфликт на интереси и да оповести, че това е съпругата му. Предаването ще остане и даже ще направим още предавания за религия. Дали ще остане водещ Горан Благоев, предстои да решим, след като го изслушаме, защото в момента той е болен и не мога да го видя, той изчезна. Не е моя работа да проверявам болничните“, добави от своя страна Кошлуков.

„Предаването от години провежда антицърковна политика. Чашата преля, когато във „Вяра и общество“ се богохулства срещу Св. Серафим Софийски Чудотворец. В последното предаване пък се нападнаха свещениците в Рилския манастир и бяха обвинени, че подготвят кражба заедно с премиера на държавни пари. Провел съм среща с всички институции, които отговарят за държавните дотации на църквата. Никъде няма такива данни, каквито бяха изнесени в последния брой на предаването. За стотен път ще повторя, че предаването не е спряно и повторенията не са свалени.

Нормално е в предаването да не гостуват представители на БПЦ, защото те непрекъснато са хулени и обвинявани във всякакви грехове, но това пречи на БНТ да изпълнява своята най-важна функция – да бъде обществена телевизия и да показва всички гледни точки“, категоричен бе Кошлуков.

„Никъде по света няма религиозни предавания, които да критикуват, атакуват и хулят официалната църква. Ако има някаква нередност и скандал, примерно педофилският скандал в католическата църква, това е работа на публицистичните предавания. Там трябва да се разглежда темата, а не в религиозното предаване“, завърши Кошлуков.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!