BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живот след изолацията: Китай наистина ли победи коронавируса

Според официалната статистика коронавирусът в Китай е победен. В последните пет дни здравните власти са съобщили само за един нов случай на заразяване в Гуанджоу. В Ухан, епицентърът на заразата, на 23 март властите обявиха пет дни без нови случаи на зараза.

Днешните данни сочат стремителен спад на случаите, а само допреди месец се докладваха по 2 хил. нови случая всеки ден. Властите започнаха да облекчават двумесечната изолация на Ухан, а градовете из страната получиха заповед за „пълно възстановяване“ на работата и връщане към нормалния  живот.

Но докато страната се връща към нормалния ритъм на живот, местни жители и анализатори се съмняват в информацията за нулево заразяване, притеснявайки се, че правителството приоритизира възстановяваването на икономиката.

Специалисти по обществено здравеопазване, както и граждани, твърдят, че ситуацията в Китай значително се подобрява – в резултат на агресивното тестване, строгата карантина и социалното дистанциране – същевременно мнозина се съмняват, че данните са толкова положителни, колкото властите ги представят.

Обвиненията, че истината се потулва, бяха толкова упорити, че властите излязоха с детайлна декларация по случая.

Част от опасенията се коренят в различната методика на отчитане. Северна Корея и СЗО смятат всеки, дал позитивна проба при тестване, за нов случай, докато Китай не слага безсимптомно протичащите в статистиката.

В понеделник вечерта здравните власти в Ухан публикуваха детайлно обяснение защо не вписват безсимптомните случаи в статистиката.

Но и скептиците, които не вярват напълно на позитивните статистики, се съгласяват, че е трудно рестрикциите да продължават. Много граждани за месеци изгубиха доходите си, а и всички са изтощени от паузирането на живота.

Потребител в интернет обобщава: „Защо да задълбаваме в данните. Изолацията на Ухан за толкова време вече е ирационална сама по себе си.

Хората трябва да живеят живота си.“

„Колелото на връщането към работа и нормален живот вече се е завъртяло и няма начин да бъде спряно. Просто трябва да се пазим и да сме бдителни“ – пише друг.

Източник: Guardian

Новините на БНР

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!