BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заразеният дом в Сливенско бил разследван от ЕК

Едно от най-големите огнища на коронавирусната инфекция в страната – домът за умствено изостанали хора в сливенското село Бяла – „Качулка“, е бил разследван от Европейската комисия преди 4 години по сигнал на Българския хелзински комитет. Преди няколко дни стана ясно, че голяма част от персонала, а и от обитателите на затънтения пансион, са заразени с инфекцията и макар досега да няма тежки случаи, броят на болните продължава да расте, пише Lupa.bg.

Там се отглеждат над 200 души, напълно забравени от близките си и изцяло на издръжка и подаяния от държавата, като сред тях има и болни, достойни за ремейк на „Полет над кукувиче гнездо“. И въпреки че социалният министър Деница Сачева обяви преди дни в интервю за „Дойче веле“, че до края на месеца всички проблемни институции от този род ще бъдат закрити, за да бъдат заменени от дневни центрове и от защитени жилища, в Качулка това няма как да се случи. 

Още през 2018 г. в репортаж на журналистката Миролюба Бенатова медици и управители на дома обясняват, че за да стане такова преместване, за един възрастен с психично заболяване трябва да бъдат назначени минимум трима души персонал – санитар, медицинско лице и психолог. Някои от живущите в дома са напълно неспособни да се самообслужват и са на легло, като функциите им опират само до хранене и сън. Вегетиращите представляват 1/3 от всички настанени потребители. А едва 50 са тези, които могат да се преместят в жилище от семеен тип. Хроничният недостиг на персонал пък не датира от началото на коронакризисния проблем, а е от десетилетия. За умствено изостаналите се грижат ресторантьори, бивши продавачи, а добре квалифицираните кандидати се отказват още на втория ден, след като видят тежките условия, в които трябва да упражняват професията си. 

От Еврокомисията препоръчват закриването на дома, както и спешно набиране на медицински и педагогически кадри. Такива обаче няма достатъчно в областта, което налага и продължаването на съществуването му. А на обвиненията от Брюксел, че там бият беззащитни хора, директорите през годините твърдо отричат някога да е имало подобни практики и че всъщност проблемите често идват от самите пациенти. 

И сега от общината търсят нови попълнения, които да се погрижат за хората в неравностойно положение, след като стана ясно, че десетки са под карантина и не могат да ги обслужват. Спешно се търсят медицински сестри и санитари. 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!