BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зимата ще бъде мека

Приключи ноемврийската актуализация на прогнозите на практически всички метеоцентрали, които издават сезонни прогнози, пише Дир.бг.

Към момента, в сравнение с предишните поне десетина години, ситуацията е уникална с две неща.

Има уникално единодушие сред моделите, което е прецедент, че зимата в голяма част от Европа и у нас ще бъде мека. Вторият акцент, без аналогия през последните години е, че подобно единодушие се запазва от август до настоящия момент. Това значително увеличава „тежестта“ на тези сценарии и с увереност, по-голяма от когато и да било през последните години може да обобщим: зимата най-вероятно ще бъде мека или много по-мека от обичайното.

Преди да покажем и обобщим прогнозите на централите, нека разгледаме набързо какви бяха у нас последните десетина зимни сезона в температурно отношение.

От зимата на 2010/2011 до последната, 2018/2019 – 9 зимни сезона, у нас имаше:

-една нормална зима, 10/11

-две студени (поднормени) зимни сезона, 2011/2012 (много студен февруари) и 2016/2017 (доста студен януари)

-всички останали 6 зимни сезона бяха малко или много по-топли от обичайното, а някои – доста по-топли от нормалното.

За разлика от месеците, за които приемаме, че за да бъдат над или под норма, е необходимо средната им месечна температура да бъде съответно с 1 градус по-висока или по-ниска от нормалната, при сезоните е прието тази летва да бъде 7 десети от градуса.

Освен това, дори много мека зима,с 1.5-2 градуса по-топла от обичайното на сезонна база, може в някои райони да бъде и снежна, а и да има студени периоди. Въпреки това, при толкова сериозна сезонна аномалия, очевидно топлите периоди ще доминират в пъти над поднормените или казано другояче, от 90 дни зима може и да има десетина дни малко или повече по-студени от нормалното, но остатъкът ще бъде повече или по-малко около или наднормен.

Без да изпадаме в излишни подробности, разглеждаме прогнозите на 5 метеоцентрали. Това са американската НОАА и нейните подразделения, авторитетната и по принцип доста консервативна британска метеослужба УК МЕТ, японската JMA, европейският колос ЕС (да не се бърка с Евросъюза, съкращението е от английската абревиатура на европейски център за средносрочни метеопрогнози, за краткост ЕС) и немските DWD.

В предишните ни сезонни обобщения показвахме галерия от прогностични карти, но в този случай това просто е напълно излишно. За региона на Балканите прогнозите на почти всички централи съвпадат по уникален начин.

Най-важният акцент в прогнозите е, предстоящата през сезона силна активност на Атлантика. Според единодушните дългосрочни сценарии, атлантическият циклонален конвейер ще бъде много активен, като атмосферното налягане там ще бъде много по-ниско от обичайното (което нормално и без това е ниско около Исландския минимум). Южно, Азорският антициклон също ще бъде по-силен от обичайното. В комбинация, тези два фактора ще блокират в голяма степен арктическите пенетрации на юг или казано по друг начин, Арктика ще бъде блокирана в себе си, а над Европа често ще доминират преноси на въздушни маси от западния квадрант.

Като следствие, сериозна, студена зима с продължителни ледени периоди на практика ще бъде изключена. Това е така, защото дори при северозападни нахлувания, каквито при този сценарий не са изключени, те са кратки, с влажни и частично трансформирани въздушни маси, които са добре структурирани във височина, за разлика от тези, формирани на североизток около Карско море.

В това ще се убедим още в периода между 1 и 6 декември, когато различните моделни сценарии рисуват поне едно студено нахлуване от северозапад: студът нито ще бъде интензивен, нито траен, а ако някъде се образува временна снежна покривка, още след ден-два, ще бъде отнесена от западните или югозападни потоци.

За разлика от температурните прогнози, тези за очакваните валежни количества не са ясно определени. В различните модели сигнал или липсва, или превес имат по-сухите сценарии, но тук категоричността не е толкова голяма. Сух сигнал, например, има при американския модел за месеците декември и февруари и неутрален – за януари, на фона на предвижданите над 2 градуса положителна аномалия за централния зимен месец и фактически сезонен флагман.

Очаквайте резюме на прогнозите на централите и за декември през следващата седмица, както и на сезонната, при поява на евентуални значими нови елементи в нея.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!