BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Инж. Севдалин Рашев: Увеличение на цената на водата в Сливен в момента е най-логично

По време на вчерашната извънредна сесия общинските съветници гласуваха една точка в дневния ред, свързана с упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ,,Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД, гр. Сливен, което е насрочено за 20 октомври 2020 г. На последното предстои да бъдат предложени за гласуване две важни решения. Едното касае приемане на нов съдружник в дружеството – ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, второто решение е ,,ВиК-Сливен” ООД да получи финансиране от ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, в размер до 1,5 млн. лв. и за сключване на договор за заем, при условията на съгласуван между двете страни проект на договор за заем. Средствата да се използват за покриване на безспорните просрочени задължения за ел. енергия на ,,ВиК-Сливен” ООД към ,,ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

На сесията общинският съветник Атанас Делибалтов от групата на БСП се изказа критично във връзка с управлението на настоящия управител на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев, като дори отправи препоръки към кмета,който не е в състояние да отстрани управителя, да сведе мненията на партията до ръководствата в държавните структури, на които е подчинен г-н Рашев. От изказването се разбра, че БСП обвинява шефа на ВиК-Сливен в лошо управление. По този повод потърсихме инж.Рашев, с желанието ни той да внесе повече яснота за необходимостта от приемане на нов съдружник в дружеството – ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, а също и ,,ВиК-Сливен” ООД да получи финансиране от ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, да уточни за натрупаните стари задължения към Басейнова дирекция и просрочени задължения за ел. енергия на ,,ВиК-Сливен” ООД към ,,ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

Обвиненията на БСП управителят на водното дружество коментира така:

„На фона на общата активност на БСП в цялата страна във връзка с предстоящите избори считам, че използват всичко, за което могат да се хванат, включително и с ВиК с цел да се печелят точки.“

Задълженията на „ВиК“-Сливен за ел. енергия възлизат на един милион и шестотин хиляди лева, потвърди управителят на дружеството. Всеки месец отиват по 500 000 лева за разплащане, т.е. текущите задължения се покриват.

Натрупването на задълженията е от първите месеци на тази година. Дължи се на нарасналото потребление на електроенергия заради включването на помпите около река Тунджа, с които се подава вода за Сливен, след като язовир „Асеновец“ достигна до критични нива заради сушата.

„Подобни циклични засушавания са наблюдавани и в предишни години, но като това през последните две години никога не се е случвало. За щастие успяхме да направим така, че хем да не използваме електроенергия на най-висока мощност, хем да запазим водата в язовира, която ще ни стигне за още доста месеци, обясни управителят като подчерта, че трябва водата да се използва пестеливо. Предполагам, че нивото на язовира ще се вдигне през зимата и пролетта, но ако не стане така, ще се наложи да търсим други варианти, като например увеличаване на цената- най- логично след като тази електроенергия не е включена в цената на водата. Цената зависи от бизнес плана на дружеството и от решението на КЕВР. Бизнес-плановете се правят на 5 години. Оказа се, че при този бизнес план с тази цена, особено в началото на годината при тази суша, когато почти бяхме спрели язовира и бяхме само на помпи, натрупахме задълженията. Увеличение на цената на водата беше едното, което можеше да направим, до което не прибягнахме с цел потребителите да не изпитат дискомфорт. Другият вариант беше режим на водата, което би причинило още по-голям дискомфорт на населението. Затова предпочетохме третия вариант, при който „Български ВиК холдинг“ ще помогне за изплащане на задълженията. Неговата цел е именно да подкрепя „ВиК“ дружествата и да поддържа инвестиционните процеси в така наречените дъщерни дружества, каквото се явяваме и ние. Целта е промените да не се извършват за сметка на потребителите като цена на водата или въвеждане на режим на водоснабдяване. Мога да кажа, че според разчета, който направихме, до края на годината ще имаме половината пари от тези, които сега ще вземем на заем за покриване на задълженията от 1,6 млн.лева.Това е по отношение на средствата, които имаме да даваме на „ЧЕЗ трейд България“ за доставка на електроенергия.“,обясни Рашев.

Стари задължения за неплатени такси за водоползване към Басейнова дирекция в размер на осем милиона лева инж. Рашев заварва от предишното управление на дружеството.

„Немалка част от тях платихме, част от тях минаха през съда“, коментира той.

Други задължения „ВиК“-Сливен няма.

Към момента дружеството има натрупани вземания в размер на 11 млн. лева от битови абонати предимно от сливенския квартал „Надежда“ и селата, в които има ромски общности.От „ВиК“-Сливен заявиха, че очакват съдействие от кметовете и кметските наместници, защото без тяхната намеса управителят на дружеството няма какво да направи съвсем сам.

Севдалин Рашев даде за пример село Тополчане, в което са направили от „ВиК“ допълнителен сондаж, за да стига водата за жителите.

„Много са парите, които имаме да вземаме от Тополчане и въпреки всичко продължаваме да харчим там, защото е най- голямото село и няма как да ги оставим без вода“, каза още управителят.

Съдебните дела вървят непрекъснато, стана ясно още от думите му,както и че трудно се откриват ромите, твърдят, че нямат собственост.

„Много трудно е с тях, тъй като там, където живеят, няма един законен имот, а водата е необходимост, която не може да бъде избегната“, допълни той.

От думите му още се разбра, че от две седмици от водното дружество водят интензивни разговори с ръководството на „ЧЕЗ трейд България“. Вчера са подписали споразумение „ВиК“-холдинга и „ЧЕЗ трейд България“ за това, че дължимата сума от 1,6 млн. ще бъде изплатена. Днес е пристигнало съобщение, че „ЧЕЗ трейд България“ оттеглят исканията, изпратени до EVN, за преустановяване на доставката на електроенергия към обекти на „ВиК“-Сливен.

„Сливен няма да остане без водоснабдяване. Мога да кажа, че благодарение на общите усилия на „ВиК“-холдинга, “ВиК“-Сливен и „ЧЕЗ трейд България“ достигнахме до този резултат“, добави инж. Рашев.

nabludatel.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!