BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КАЛИН ВЕЛЬОВ В СЛИВЕН: КУЛТУРАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВЕДЕНА ПРИОРИТЕТНО КАТО ОБРАЗОВАНИЕТО

Да се изработи национална стратегия за българската култура, за да се популяризира, както сред младото поколение в България, така и в Европа и света. Около това мнение се обединиха представители на културните институти в Сливен по време на среща с народния представител от ГЕРБ и член на Комисията по култура в НС Калин Вельов.

Сливен е 18-ият град в рамките на обиколката му в страната, която депутатът прави, за да се запознае пряко с проблемите и нерешените въпроси на хората от тази сфера.

Калин Вельов проведе срещи с ръководителите и работещи в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, Драматичен театър „Стефан Киров“, Държавен куклен театър, Регионален исторически музей и художествените галерии, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“, читалищата от общината, Симфоничен оркестър и АНПТ „Сливен“.

„Културата трябва да бъде изведена приоритетно като образованието и да вървят ръка за ръка, както винаги са били заедно векове наред. Трябва да обединим усилията си в областта на културата, за да стане атрактивна за младите хора. Трябва да се търси връзка между културата и образованието, за да може младото поколение да се възпитава в качествено изкуство“, заяви Калин Вельов.

По време на срещите културните дейци споделиха тревогата си от липсата на млади кадри, като по думите им тя е продиктувана основно от ниските възнаграждения. Те благодариха и на Община Сливен, от която винаги са срещали добро отношение. „Имаме чудесен диалог с Община Сливен. Въпреки тежкото си финансово състояние преди пет години, Общината успя да ни запази, за което сме много благодарни. Трябва да се търси вариант и за държавно подпомагане, дофинансиране на симфоничните оркестри в страната“, заявиха по време на срещата от оркестъра.

В открит разговор представители на АНПТ „Сливен“  и Калин Вельов обсъдиха възможностите за кандидатстване на фолклорни ансамбли по различни програми. Поставен бе въпросът и за варианти за дофинансиране от държавата по отношение на общинските ансамбли, достъп до участие в националния културен календар, различните категории труд в сектора, както и създаването на работна група на формациите на национално ниво. „Фолклорните ансамбли трябва да бъдат признати за движимо културно наследство“, каза народният представител.

При срещата с представители на Регионалния исторически музей бе поставен въпросът за липсата на възможност за кариерно развитие. В този случаи обаче са необходими законодателни промени.

Читалищните дейци от общината настояха за контрол на активно действащите читалища и на тези, създадени фиктивно. Според тях е необходим и нов закон за читалищата, в който да се изясни мисията и функцията им.  „Трябва да има стандарт кога се създава, как функционира и как се регистрира едно читалище“, коментираха участниците в срещата.

„След множеството срещи и разговори с представители на 27 регионални библиотеки в страната миналата година стана ясно, че e необходимо да бъде завишен бюджетът за този сектор.  С колегата от Парламентарната ни група и експерт в библиотечното дело Емилия Микова инициирахме разговори с ресорни министерства. Доволен съм, че работата ми в тази посока има резултат – правителството прие допълнително увеличение с 5% на стандарта за финансиране на библиотеките с регионален характер през 2021 г.“, заяви депутатът.

Калин Вельов каза още, че за културната общност е важно да знае, че за първи път от 26 години насам с усилията на българския комисар Мария Габриел парите по програма „Творческа Европа“ са увеличени с 60 % и са 2.4 млрд. евро. „По „Хоризонт Европа“ има предвидени 900 млн. евро, като по двете програми на ЕС може да се кандидатства директно на сайта на комисията, а не чрез министерство, община или друг бенефициент“, коментира депутатът.

Срещите преминаха при голям интерес и при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Калин Вельов беше придружен от общински съветници от ГЕРБ – Сливен.

Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!