BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой ще управлява Сливен по време на кампанията за местните избори

Румен Иванов става и.д. кмет на Сливен по време на предизборната кампания между 27 септември и 27 октомври.

Общинският съвет, дори да няма редовни заседания, продължава да е законодателният орган, защото според Закона за местното самоуправление и местната администрация той трябва да изпълнява функциите си до полагането на клетва на новия общински съвет. Срокът за това е до 14 дни след обявяването на резултатите от изборите.

Дотогава старият общински съвет е в пълномощията си, посочва законът. В случаите, когато изборните резултати са обжалвани и съдът ги обяви за недействителни, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изтекъл, се възобновява до полагането на клетва на новоизбрания съвет.

По време на предизборната кампания общинските съветници, които ще се кандидатират за нов мандат, не са длъжни да излизат в отпуск.

„Общинските съветници не излизат в отпуск, защото те не са на трудов договор“, обясниха юристи. Председателят на съвета обаче, за разлика от общинските съветници, е на трудов договор и тъй като ще участва в изборите, е длъжен да излезе в отпуск – платен или неплатен, по негов избор.

Централната избирателна комисия излезе с решение, което разяснява в кои случаи кандидатите за кмет и за общински съветници трябва да излязат в отпуск.

„Кандидат за кмет на община, район или кметство, който е държавен или местен орган, или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск от деня, следващ деня на решението за регистрация, до обявяване на резултатите от изборите“, се казва в решението на ЦИК.

Кандидат за общински съветник, който заема държавна служба, напомня ЦИК, задължително ползва отпуск за дните, през които в работно време участва в предизборната кампания. Отпускът се зачита за трудов или служебен и осигурителен стаж.

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!