BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Малките виртуози от Сливен

„Музиката вместо улицата“ – идеята, с която иска да помогне на ромските деца от Сливен, е на цигуларя Георги Калайджиев. Децата получават безплатно цигулка и обучение – и са готови за концертния подиум.

    
Euromaxx Sendung 20.06.18 Geige (DW)

„Музиката вместо улицата“ промени живота на семейството ни изцяло, пише в писмо до Калайджиев един щастлив баща и разказва, че му било нужно време, докато позволи на дъщерите си да имат живот, различен от този, който предопределят ромските традиции. Но сега се радва на своите щастливи и уверени момичета. И се надява проектът да даде такива възможности на много други деца от ромската общност.

Тази е и целта, от която се ръководи Георги Калайджиев. След дългогодишна кариера като концертмайстор на филхармонията в германския град Гисен, той основава музикална школа за деца от ромски произход в Сливен – в квартал „Надежда“. В нея децата получават безплатно и обучението, и инструментите – чрез дарения от Германия.

От гаража до голямата сцена

И Георги Калайджиев произхожда от квартал „Надежда“ в Сливен, но благодарение на таланта си стига до най-големите световни сцени. Завършил е Софийската консерватория, след което постъпва в камерния ансамбъл „Софийски солисти“. До преди четири години свири във филхармонията в Гисен. Сега вече е пенсионер, но започва да се смее само при споменаването на тази дума.

При едно от редовните си посещения в родината преди десет години, музикантът и неговата партньорка Мария Хаушилд решават да сложат началото на проект, който помага на деца чрез музиката. „Всичко започна като на шега“, спомня си Хаушилд. В началото в гаража на сестрата на Калайджиев се упражнявали само няколко деца, но новината се разнесла бързо от уста на уста, разказва цигуларят. Постепенно и други младежи започнали да идват и да взимат уроци по музика. И до днес над 300 ромски деца са преминали през школата. Осем от тях са приети в Консерваторията.

Зад това обаче стоят многобройни часове къртовски труд. Потвърждава го и 16-годишният Вели, който иска да стане професионален музикант и да се изявява по международните сцени: „Разбира се, че трябва много да се упражнявам. Знам, че са нужни часове труд, за да излезеш накрая на сцената само за пет минути“.

„Никога не съм крил, че съм ром“

Една „огромна възможност“

И 16-годишната Цветелина редовно посещава школата. Тя е първото момиче, което взима участие в проекта, а сега и малката ѝ сестра Франческа ще може да учи музика, след като успешно е издържала приемния изпит. Мария Хаушилд обяснява, че „най-вече момичетата са тези, които не желаят да следват отредения от родителите им път и да се женят на 13-годишна възраст. Въпреки това всеки път, когато ходим в България, виждаме много деца, които вече имат деца“.

В проекта могат да се обучават не повече 30 участници, затова и списъкът на чакащите е дълъг. Осем преподаватели въвеждат младите таланти в тайнството на музиката, заплатите им се плащат от събраните дарения. В школата се предлагат уроци по виолончело, цигулка, пиано, китара, бас и флейта, като занятията се провеждат два пъти седмично – все още в гаража. Записаните деца имат право да взимат инструментите със себе си, за да могат да се упражняват у дома.

Понякога се случва някои деца да напуснат проекта, разказва учителката им Радка Кусева. Обикновено се отказват тези, които „нямат достатъчно търпение“. Да бъдеш част от този проект е привилегия: „Децата могат да постигнат нещо чрез музиката, вместо да бъдат на улицата. Повечето родители възприемат проекта като „огромна възможност“.

Дойче ВЕЛЕ

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!