BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Масово прибиране: 200 000 българи се върнаха в Родината през последните седмици

Заради пандемията от коронавирус хиляди българи се прибраха в България само през последните седмици. 23 000 сънародници са се завърнали у нас само през изминалото денонощие. Това съобщи шефът на Оперативния щаб професор Венцислав Мутафчийски, предаде Нова тв, цитирана от Епицентър.бг.

От тях 8000 са кацнали на родна земя със самолет, а още 15 000 са предпочели сухопътен транспорт.

Така общият брой на завърналите се в България само от началото на март досега достига 200 000.

Все още обаче има сънародници, които не успяват да се приберат, въпреки желанието им. Пред NOVA българи сигнализираха, че стоят като заложници в зимен курорт в Австрия. Други останаха под карантина в Панама.

Карибски плаж, слънце, музика и пълно безвремие – така минават последните две седмици за Дянко Комитов, който работи в Панама и помага за изграждането на един от най-известните фестивали в страната. „Фестивалът е на един от най-дивите плажове в Централна Америка и почти нямаше интернет, затова не знаехме за коронавируса“, разказва той.

Комитов, както и повече от 1500 души разбират за пандемията, когато плажът е обграден от армията. Реакцията на местните власти е светкавична, тъй като Панама се оказва най-сериозно засегната държава от Централна Америка с над 100 потвърдени случая на вируса. По това време на плажа има представители на над 70 държави. „Идеята на фестивала е, че събира племена от цял свят – имаше от Азия, от Африка, от Италия, от Нова Зеландия”, казва още Дянко Комитов.

На всеки е направен тест и се вижда, че болни сред тях няма. Дидо обаче все още не може да напусне страната – има самолетен билет за края на април, а най-евтиният, който може да купи сега, започвали от 2000 евро. Това го принуждава да предприеме друга стъпка – с приятели е наел къща в съседен град, където сам се е поставил под карантина.

Той обаче не е единственият сънародник, който не успява да се прибере у нас. Заради пандемията още десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия – останали без работа, без пари и без възможност да си тръгнат: „Аз им казах, ние тук няма да умрем от коронавирус, а от инсулт сигурно вече“, коментира Пламка Петрова.

От външно министерство съобщиха, че по изключение, българите ще бъдат пропуснати от австрийските власти през изградените контролни пунктове, но само при условие, че докажат намерението си директно да напуснат територията на Австрия. А след като се завърнат у нас, за тях, както и всички завърнали се от чужбина, ще важи общата карантина.

„За тези, които са установени като заразени, за тях не важи срокът от 14 дни. Той е 21 дни и след това две отрицателни проби“, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

От външно министерство напомнят на гражданите да не предприемат пътувания извън страната.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!