BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Милена Чолакова: На учениците им трябва практика, а не наизустяване

На учениците им трябва практика, а не наизустяване на материала, така Милена Чолакова-началник на РУО Сливен, коментира пред SlivenPost излезлите наскоро резултати от международното изследване PISA, които сочат, че българските ученици не могат да прилагат знанията си, доколкото изобщо ги имат и на практика те са им безполезни. Те трудно разбират и асимилират прочетеното, мнозинството са безпомощни в разрешаването на елементарни казуси, показват още данните.

 

„Системата на образованието има нужда от промяна и тя е свързана не с наизустяване на уроците, а с тяхната практична насоченост. Знанията трябва да бъдат превърната в умения“, коментира още тя. По думите й, проблемът идва от там, че години наред преподавайки много материал, за кратко време, учителите и учениците препускат по материала и нямат възможност за упражнения и за практически задачи в училище.

 

„Това от своя страна, води до едно запаметяване, което не е ефективно в уменията им и идеята на МОН е това да се промени. Образователния модел трябва да бъде насочен към уменията и практиката на учениците. Новите програма и проекти, които се въвеждат от образователното министерство, ще дадат резултат едва след 5-6 години, но сега поне знаем какъв е проблемът, за да се опитаме да го решим“, допълни тя.

 

Според Милена Чолакова, трябва да има нови тестове, свързани с повече практични задачи, мислене и творчество, а не както до сега – отговори – А, Б и В.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!