BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Много доплащане, малко сестри, ограничен достъп. Доклад на ЕК за здравеопазването в България

Въпреки напредъка си от 2000-та година насам, България продължава да е страната с най-ниска продължителност на живота в ЕС. Страната е от лидерите по причини за смърт, които са можели да бъдат предотвратени, заради слабата си политика по превенция и насърчаване на здравословния начин на живот. Това са част от заключенията в доклада на Европейската комисия отновно състоянието на здравеопазването в страните членки.

„Сериозно застъпените рискови фактори като пушене, употреба на алкохол, лош хранителен режим допринасят до високите нива на смъртност, причинени от сърдечни удари, исхемична болест на сърцето и рак на белия дроб“, се казва в доклада. За България се казва още, че неразвитата превантивна грижа е причина за високия брой хоспитализации и увеличената дейност на болниците. Увеличаващият се брой лечебни заведения пък е повишил още повече процента на лечение, извършвано в тях.

В доклада се подчертава, че въпреки опитаните реформи да се увеличат извънболничните грижи, те са срещнали отпор и са били спирани дори от съдебни състави.

Отбелязва се също, че в послдните 15 години разходите за здравеопазване са се повишили, но това се е случило главно заради нуждата от допълнителни преки плащания от страна на пациентите, т.нар. доплащане. Важен в този аспект е и ограниченият брой услуги, които се подкриват от здравната система. В доклада се отбелязва, че у нас здравни услуги като стоматология, офталмология и рехабилитация се покриват основно чрез допълнително заплащане от пациентите.

Като голям проблем е отбелязан и недостигът на сестри. В България на всеки лекар се пада средно по 1 сестра. Във Финландия, която е лидер по този показател, на всеки лекар се падат средно по 4.4 сестри, а средната стойност за ЕС е 2.4

Според ЕК приоритетни за подобряването на здравеопазването и увеличаването на продължителността на живота са превенцията, увеличаването на достъпността до здравната система, както и развиването на уменията на здравните специалисти. В доклада изрично се подчертава, че в последните години се наблюдава намаляване на нивата на ваксинация, което може да доведе до тежки последствия.

 

Свободна Европа

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!