BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Набират дарения за църковния двор на 150-годишен храм в сливенския край

Нова дарителска кампания за 150-годишната църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец. От години енорийският свещеник отец Михаил, заедно с усилията и даренията на добри хора, първо успя да събере средства за реставрацията на  иконите в храма, а сега се надява на добрината на спомоществователи да бъде облагороден и църковния двор, разказа радио Стара Загора.
Със събраните дарения ще бъдат изградени беседка, ограда, чешма, кладенец във възрожденски стил, ще бъде облагороден гробът на първия свещеник на църквата – отец Янаки, ще се почисти от плевели тревната площ.
Храмът е изграден от доброволци и е връстник на Султанския ферман за Българска църковна независимост. Строежът му е започнал през 1870г. и е завършен за 2 години. Изографисан е от зографи от Дебърската художествена школа, както и от иконописци от села, които днес са в пределите на Северна Македония и Гърция. Има данни за стенописи на майстор Никола Фръчковски. През 2016г. бесарабска българка от одеското село Волное дарява на църквата копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска. 
На този етап продължава изографисването на всички 11 фигури, сред които на Светите царе Константин и Елена, Свети Антоний Велики, Свети Климент Охридски и Свети Йоан Рилски, а към края на месец март трябва да започне поставянето на Христос Вседържател на тавана, както е по канон.
Възстановяването на стенописите в храма и облагородяването на двора трябва да приключат до края на тази година, за да може през 2022г. той да посрещне 150-та си годишнина с тържествена служба.

Банковата сметка на Храма:BIC UNCRBGSFIBAN BG89UNCR70001523356502

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!