BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Неправославна вяра и общество”

“Неправославна вяра и общество”, това би било реалното название на предаването, от чиито повторения ще бъдат лишени зрителите на БНТ, за което програмният директор може да бъде поздравен. Иска се смелост за подобно, макар и временно лятно, хигиенизиране на националния ефир от “отровни двойници” на Православие.
“Неправославна вяра и общество”

 

Защо “неправославна”? Защото обект на словесна агресия в това предаване е преди всичко Българската православна църква, наред с православни светци – св. Серафим Софийски, св. Александър Невски. И обратно – сектанти, неправославни или свещеници под забрана за свещенослужение, са чести гости, толерирани особено и най-вече в тяхната активна неприязън към БПЦ. Ако използваме клишето за “езика на омразата”, тук ще е на мястото си. Поради тази причина все още е в сила решението на  Светия Синод от 6 февруари 2016 г. “архиереи и клирици на БПЦ-БП да не участват в предаването „Вяра и общество“ на Горан Благоев по БНТ 1”.

 

Последният брой от 6 юни 2020 г. е с традиционния си гост, архимандрит Дионисий, под забрана за свещенослужение от 20 май 2016 г., наложена му от Светия Синод за “самоволна промяна на богослужебния ред”, “злоупотреба с името на Българския патриарх”, “пълно незачитане на Св. Синод” и “клеветнически изказвания срещу Българската православна църква”.

 

Темата за църквата и държавата, обединена около съмненията за финансовата помощ за Рилския манастир, разполагащ по думите на архимандрита под забрана с “допълнително излишен сграден фонд за все повече намаляващо население в страната”. Връзката между БПЦ и българската държава пак по негово определение е “омерта между църква и държава” – мафиотски термин с внушение за тъмни дела. Нещо повече, от национален ефир се заявява, че БПЦ има връзка с “дълбоката държава”, каквото и да значи това магическо понятие.

 

И, разбира се, опираме до парите! Водещият дълбокомислено отбелязва: “обаче църквата има доста имоти”. “Когато даваме едни милиони, срещу какъв ангажимент?” – обажда се другият гост, доцента Славов. Архимандритът под забрана пояснява: “даваме пари, там където нямаме никакви изисквания, не се очаква от църквата да бъде различна”.

 

Църквата не може да бъде различна, защото следва Писанието и пази Преданието, различни са всички отлъчили се от нея.

 

Другата тема беше защо БПЦ не е затворила храмовете по време на пандемия. Водещият: “Адекватни ли бяха отношенията между държавата и църквата, когато държавата наистина се вслуша в желанието на Светия Синод да не затваря храмовете?”. Още в началото на ковидизацията Горан Благоев беше сред привържениците за затваряне на храмовете: “Вярата всеки може и в домовете си да изповядва, има и интернет”, “как се спазват санитарните изисквания в храма?”

 

Храмовете в България не бяха затворени, защото властта благоразумно се вслуша в Светия Синод, а не в подписките на интелектуалци, някои от които призоваваха в социалните мрежи: “мийте внимателно ръцете след контакт с вярващи”.

 

Малка България остави храмовете отворени, въпреки злословието на медиите, за чиято антицърковност и болшевиките биха завидели. И сега не могат да простят на Българската православна църква, че не остави паството си “само вкъщи” само с интернет.

 

“Неправославна” е междинен етап, следващият е “антиправославна”. Но трябва ли да е по Българска национална телевизия? Защото “антиправославен” е равнозначно на “антибългарски”.

 

 

1. РЕШЕНИЕ НА СВ. СИНОД от 06.02.2016 г.: ДУХОВНИЦИ НА БПЦ-БП ДА НЕ УЧАСТВАТ В ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО КАНАЛ 1 НА БНТ

 

2. Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията

 

3. РЕШЕНИЕ на Св. Синод от 20.05.2016 г. във връзка с ръководството на ПКСХП „Св. Александър Невски“

 

4. Съобщение относно публична проява на архим. Дионисий (Мишев). 15 март 2017

 

http://glasove.com/

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!