BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обстановката в училищата е спокойна, ОД на МВР и ТД на ДАНС изясняват кои са авторите на фалшивите слухове

Обстановката във всички населени места в Сливен и областта е спокойна. На 8 октомври в училищата и детските градини се провежда нормален образователен процес. В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи, във вторник отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година. В основните училища „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен, където вчера децата бяха масово масово отведени от родителите си, в в 8 часа в клас се явиха около 30 на сто от записаните деца и ученици. В ОУ „Братя Миладинови“ втората смяна започва в 13 часа и се очаква, че ще дойдат още деца. В детската градина в кв.“Надежда“ отсъстват около 30 деца от записаните, което според ръководството не е прецедент за периода от откриването на заведението досега и няма връзка с изкуствено създадените притеснения сред семействата. Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски след проведени разговори с ръководителите на държавните и общинските институции в областта по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца.

В понеделник, при появата на кризата, в кв.“Надежда“ в Сливен се проведе среща директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Сливен Ваньо Матев, началника на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева, началника на РУ на МВР-Сливен гл.инспектор Димитър Кикьов, служители в управлението и кварталния участък, пасторите на евангелските църкви, както и лидерите на общностите в квартала. На срещата е обяснено на местното население, че случаи на „вземане на деца“ не е имало и няма в Сливен и областта. Направени са подробни разяснения, че Национална стратегия за детето няма, защото такъв документ не е приеман. Задачата на социалните служби, вменена им от Закона за закрила на детето, е да извършат посещения на адрес при получен сигнал, свързан с малтретиране на дете, извършено сексуално посегателство върху него или липса на условия за отглеждане. Грижата за детето може да бъде предоставена само на единия родител, на приемно семейство или в краен случай на социална институция единствено и само с решение на съда. Това често се случва, когато биологичната майка изостави новороденото си дете в лечебно заведение и отказва да се грижи за него, а биологичният баща не признава бащинството.

По инициатива на областния управител, екипите за обхвата и задържането на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация.

ОД на МВР и ТД на ДАНС установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образуваното досъдебно производство. Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й. Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

„Като областен управител призовавам всички граждани към спокойствие и разум. Основният приоритет в Сливенска област е грижата за децата, оказването на помощ и задържането им в образованието. Няма да допусна разпространението на престъпни внушения и престъпно подстрекателство спрямо чувствата на всеки един родител, каквато е любовта към децата му. Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент. В отношенията между жителите на Сливен и областта водещи са били разбирателството и консенсуса. Институциите полагат всички усилия за възвръщането на спокойствието в обществото, както и за разкриването на източниците на зловредните слухове“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!