BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пикът на коронавируса ще е скоро, предупреди ген. Мутафчийски

Пикът на коронавируса в България ще е скоро, най-вероятно през следващите 2-3 седмици. Това обяви шефът на кризисния щаб ген.-майор проф. Мутафчийски на редовния си брифинг.

Пикът на заразата ще бъде скоро, най-вероятно до 2-3 седмици – точно, когато трябва да бъде отменено извънредното положение, предупреди ген. Мутафчийски.

15 са новите случаи на коронавирус в България от днес – 11 са в София, има болни в Стара Загора, Карлово и Бургас. Така заразените у нас стават 185, 30 от тях са в болница, съобщи шефът на кризисния щаб.

Извънредното положение в страната ще продължи поне до 12 април, тъй като България все още е далеч от овладяването на вируса. То дори може да бъде удължено. „Едва ли до средата на април положението ще бъде овладяно. Ние все още не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре“, посочи Мутафчийски.

Според изчисленията на математиците в България още не е започнало стремителното нарастване на заразените. „Не можем да кажем кога ще се изкачим, нито с каква скорост“, отбеляза шефът на кризисния щаб.

Бавното увеличаване на болните у нас се дължи на взетите строги ограничителни мерки, твърдят математици от БАН и техни колеги от САЩ.

Ген. Мутафчийски повтори, че ситуацията е много динамична и решенията се вземат според промяната на обстоятелствата.

Здравите хора няма нужда да носят маски, те са нужни на болните, да не заразяват останалите. Маските давали фалшиво успокоение на здравите, но едва ли ще ги предпазят от коронавирус, обясни шефът на ВМА.

Expert.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!