BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров (1934 - 2019). Снимка: Уикипедия - Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров е познат на публиката от стотици свои роли в театъра и киното. Последната му роля в киното е във филма на режисьора Атанас Киряков „Бартер“ през 2015 г. В паметта на зрителите ще остане като цар Борис Трети в „Сами сред вълци“, също като директора на цирка от „24 часа дъжд“ и директорът на училището от „Войната на таралежите“.

Завършва актьорско майсторство през 1958 г. във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Играл е в Бургаския драматичен театър, Младежкия театър и в „Сълза и смях“.

Член на Съюза на филмовите дейци и на артистите. Носител е на редица награди, между които „Аскеер“. От 2001 г. е почетен професор и преподавател в театралния факултет на Нов български университет. През 1985 г. получава званието „заслужил артист“. Два пъти е носител на държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ първа и втора степен.

За своята професия Васил Димитров споделяше:

„Тя е благодатна и благодарна. Тя те акумулира по някакъв начин. След едно хубаво представление се чувствам по-бодър и съм готов да продължа. А театърът – той е съдба. Той е моят живот. Без театъра щях да съм друг човек – с по-ограничена територия. Театърът ме кара да се чувствам по-свободно, по-отворен, по-любопитен. Всичко за мен е театърът“.

http://www.youtube.com/watch?v=62CyMdYqZPY

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!