BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почитаме св.Екатерина, покровителка на майките

Днес Църквата почита света великомъченица Екатерина – девойка от царски александрийски род. Тя влиза в диспут с езически жрец, но въпреки че го печели, е осъдена на смърт и жестоко убита.

Света Екатерина се родила в Александрия. Нейните родители били богати и знатни хора. Екатерина получила най-доброто за онова време образование. Но в същото време била и ревностна християнка. Заслугата била на един пустинник, който направил християни нейните родители.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година.

Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, дето по-сетне е построен манастир.

Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Тинка, Тина

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!