BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът: Случващото се в Сливен е нова Костинбродска афера!

ДАНС и прокуратурата проверяват откъде е тръгнал слухът, който предизвика психоза и опразни за минути няколко училища в Сливен, Ямбол, Карнобат и Сунгурларе. Истерията била предизвикана от видеоклипове, изпратени до родители на ромски деца, в които се обяснява, че социалните служби ще им ги отнемат и ще ги пратят в интернат.

Участие в разпространението на слуховете имали квартални пастори в ромските махали, съобщи пред бТВ премиерът Бойко Борисов. „Казват – така се говори, държавата ще ни взима децата. Помислете! Какво ще ги прави държавата тези деца? Къде ще ги настанява? Това и сега го има в закона, ако дете е третирано като животно, ако е бито и изнасилвано, да. Как ще се вземе детето на нормално семейство”, коментира Борисов и подчерта, че службите работят вече за откриване на подбудителите. Той е категоричен, че стратегия за децата е нужна, защото малчуганите в проблемни семейства се нуждаят от закрила. Министър-председателят се обърна към паникьосаните родители и ги призова да върнат децата си в училищата. Той бе категоричен, че държавата и в момента разполага с механизми да защитава тези, които са в риск, защото е длъжна да го прави. Борисов призова медиите да разследват и да покажат случаите на насилвани, тормозени деца, по които работят социалните служби. Премиерът изтъкна като един от големите успехи на правителството това, че са върнали 50 000 деца в класните стаи миналата година. “Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да могат да работят и да се издържат”, посочи министър-председателят, цитиран от „Монитор“.

„Държавата деца няма да отнема, това са глупости, някой всява напрежение, защото знае, че идват избори. Като дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да направят. За нещастие често им се получава – Костинброд, Истанбулската конвенция, козичките. Обръщам се към тези, които са притеснени от Стратегията за детето – това е нова Костинбродска афера!“, коментира още премиерът.

„Информацията, която имам, не ни дава основание категорично да кажем кой е източникът на дезинформация. Слуховете са тръгнали от клиповете, има роля на тролове и пастори в квартала, както се е случило в сливенския квартал „Надежда“. Това заяви и просветният министър Красимир Вълчев, който участва в кръгла маса, посветена на образованието, в НДК. Той уточни, че все още не е ясно дали дезинформиращите слухове са тръгнали от евангелистки или протестантски църкви. В някои случаи обаче те били

пуснати от лица, свързани с политиката

„Определено някой се е изкушил политически да използва ситуацията. В основата са групите, които са се организирали около несъществуващата Стратегия за детето“, допълни просветният министър. От разговорите с родители станало ясно, че хората, пуснали слуховете, твърдели, че децата ще бъдат товарени на автобуси. Опозицията пък ги спасявала да не бъдат отведени като в Норвегия.

„Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система“, категоричен е Вълчев. Той припомни, че през 2015-а около предходните избори пак е имало случай, в който децата не са ходили на училище за около 5 дни, но тогава причина били рокери, които обикаляли столичния квартал „Надежда”. Миналата седмица е имало опит и в София, но агитацията е била от врата на врата. Случаи е имало и в Силистра, обаче там истерията не била масова.

Днес децата започнаха да се връщат в клас, но все още има празни чинове. От МОН разчитат на ежедневната работа с учениците и родителите. Медиатори са провели срещи с лидерите на ромските общности. „Това са хора от общността, на които вярват и затова разчитаме на тях“, каза още Вълчев. Следващите 1-2 дни, докато обстановката се успокои, няма да се пишат отсъствия на децата. „Не може да виним за случващото се родителите или децата и че са били използвани. Според нас е необходим толеранс от няколко дни“, допълни просветният министър.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!