BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Радка Аргирова: Грипът почти изчезна, топлото време може да убие и коронавируса

Бързо можем да възстановим производството на препарат против малария – хлорохинов фосфат, за който има сведения, че дава добри резултати в борбата с коронавируса.

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, вирусолог.

 

Трябва да се опита да се възстанови производството му, защото имаме доклад от китайските колеги, в който се казва, че от 4 до 6 дни след приемането на хлорохинов фосфат се намалява значително количеството на вируса, посочи професорът.

 

„Трябва да може да се приложи и да се измери ефектът. Това е по-важно и от маските и костюмите, защото това е начин на лечение. Ако се внесе – може да се произведе, имаме фармацевтични заводи у нас“, добави проф. Аргирова, цитирана от Епицентър.бг.

 

Тя коментира развитието на заболяването у нас. Според нея при стотина болни, заразените, за които не се знае, обикновено са три пъти повече.

 

Паниката е много по-опасен вирус, предупреди в ефира на предаването „Здравей, България“ проф. Аргирова. Борбата с два вируса едновременно е трудна, изтъква тя.

„Виждам, че сред колегите се появява паника и страх. Искам да им напомня, а те го знаят, че паниката е втори вирус. Два вируса заедно – няма да понесем. Не е основана паниката, защото има предпазни облекла. Ако се взема проба – се слагат „щит“ и всичко необходимо“, посочи тя.

Тя заяви, че ситуацията много прилича при тази със СПИН. „Стига се дотам, че действията могат да са неадекватни“, подчерта вирусологът.

По думите ѝ това е един китайски грип. „Темпът на увеличение е съвсем очакван в момента и вървим по една крива, за да стигнем на едно плато и там е върхът. Върхът ще го достигнем и ще разберем, че е той, когато на следващия ден броят на болните започне да намалява“, категорична е Аргирова.

 

В началото на предаването тя каза, че не вярва напълно на статистиката в Италия. Припомни, че повечето смъртни случаи са при хора с придружаващи заболявания, а и обикновеният грип протича по-тежко в подобни случаи.

„Мисля, че броят на смъртност в Италия не е реален, защото не е ясно колко са изследвани. Може да са минимум три пъти повече“, каза тя. По думите ѝ ще има преизчисление на смъртността на базата на заболелите.

 

Грипната епидемия намалява, надявам се топлото време да „убие“ и коронавируса, посочи тя.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!