BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разследват Цветан Цветанов и братя Вълневи за пране на пари

Касичка на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов ли са братята Павел и Румен Вълневи, разследват няколко независими български и международни организации и медии. Разследването ще завърши с доклад до MONEYVAL – общоевропейска организация на 47 европейски държави, на която е възложена задачата да оценява спазването на основните международни стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Румен и Павел Вълневи

Откритата симбиоза между политик и бизнесмени, с огромни възможности в САЩ, поражда много въпроси и дава повод на разследващата журналистика сериозно да се заеме със „Случая Цветан Цветанов“, смятат независими наблюдатели на процесите у нас. От една страна Цветан Цветанов беше политическа фигура, през която са минавали огромни финансови потоци от обществени поръчки. Цветанов беше не само касичката на ГЕРБ в продължение на близо 10 години, но и човекът, който разпределяше порциите в различни български общини, които са управлявани от кадри на ГЕРБ. Има данни, че през свои доверени лица бившият вътрешен министър и вицепремиер от първия кабинет на Бойко Борисов е разпределял огромни суми към фирми за строителни ремонти, включително и саниране на множество сгради с европейски средства. Има сериозни съмнения, че част от тези пари са връщани обратно към Цветан Цветанов и неговите поставени лица под формата на незаконни комисиони и са разпределяни към лични сметки и партийни каси. Последното влиза в полезрението на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (The European Anti-Fraud Office – OLAF) след щателно подаден от България сигнал.

 Цветанов в силните си години в ГЕРБ колеше и бесеше в държавата

От друга страна Цветан Цветанов показно води луксозен начин на живот и демонстрира несъотвестващ с доходите си стандарт. Съмненията, че Цветанов влиза в корупционни схеми, започват още с първото разкритие за придобиването на 6 апартамента в столицата. Разследването по този казус бе заметено от бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, който впоследствие бе изстрелян за благодарност в парламента от разследвания…Цветан Цветанов. Сега журналисти и общественици ще настояват за второ разследване, включително и за международно съдействие.

Самообявилият се за евроатлантик Цветанов е последователен в опитите си да се измъкне чист и опитва пак да си отвори политически чадър. За целта той влиза шумно и агресивно в политиката с новия си проект „Републиканци за България“, след като в началото на 2019 година бе принуден да напусне парламента и всички ръководни постове в ГЕРБ заради втори скандал, свързан с придобиването на луксозен апартамент със собствен асансьор от фирмата „Артекс“. По този казус също върви журналистическо разследване. Една от версиите, по които се работи, е оказван властови натиск към строителната компания от страна на Цветанов, за да придобие имоти на изключително ниска и несъответстваща на пазара цена.

 Вече сме Републиканци за България, а не Граждани за европейско развитие на България

Любопитно е, че в новия политически проект на Цветанов, създаден в „Интер Експо Център“ в столицата, заместник-председател стана Павел Вълнев. Заедно с брат си Румен Вълнев, той ще е един от основните спонсори на проекта. Според международното разследване именно от връзката Цветанов-Вълневи най-вероятно ще изскочат прелюбопитни данни за пране на пари от България. Иначе историята на двамата братя, които тръгват с един куфар към Америка и стават приказно богати в Чикаго е добре предъвквана от медиите у нас. Паметливи припомнят, че преди време братя Вълневи бяха собственици на бившата телевизия BiT. Преди да я продадат в тази телевизия се подвизаваха любими на Цветанов журналисти от силните му години в ГЕРБ, начело с Люба Кулезич. Впоследствие телевизията бе продадена, фалирана и унищожена.

Облаците над възкръсналия политик Цветанов така или иначе започват да се сгъстяват и той едва ли ще успее да си създаде нов имидж и да си изчисти биографията с новоучредената евроатлантическа партия, смятат анализатори.

anteni.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!