BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ремонтират емблематичен за Сливен архитектурен паметник

Ремонт за близо 160 хил.лева ще бъде извършен на емблематична за Сливен обществена сграда. Тя е архитектурно-художествен паметник на културата и в нея се помещава Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“, съобщиха от местната администрация, пише „Труд“.

Сградата е построена в периода 1910-1912 година като семеен дом на известния тогава сливенски фабрикант Георги  Русчев.  Ъгловата постройка е разположена в самостоятелен двор, с богата пластична декорация на фасадата.  Намира се в центъра на града и днес. 20-25 години след построяването й недалеч от нея са издигнати други символи на града – сградата на общината, както и паметникът на Хаджи Димитър. Заедно с още архитектурни образци в централната част на Сливен те оформят красивия изглед на градската среда и днес. 

За разлика от други културни институти, регионалната библиотека успя да запази имота си. След промените през 1989 г. наследници на собственици предявиха претенции към него по Закона за реституцията. През 2003 г. съдебната сага приключи с решение на Върховния касационен съд в полза на библиотеката. Като средище на любовта към книгите и четенето, РБ „Сава Доброплодни“ е основен организатор на единствения в страната ни Национален конкурс на детската година. Форумът ежегодно популяризира детската литература, нейни автори, илюстратори, продукцията на издатели. Превръща се в центъра на научни дискусии с международно участие, формира тенденции в издателската дейност и  творчеството за деца.

 

Строителните дейности започнаха на 23 юни. Предстои реставрация на фасадата, препокриване на керемидения покрив, реставрация на металните елементи и оригиналната дървена дограма на входната врата, както и подмяна на прозорците. Община Сливен спечели средствата в размер на 159 582 лева по одобрено предложение по проект „Красива България“ към социалното министерство. Всички предвидени по него дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!