BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ромите в Сливен истерясаха

Слух, че представители на Агенцията за закрила на детото и служители на социалното министерство отвеждат децата на ромите в интернати, подлуди хиляди ромски семейства в сливенския квартал „Надежда“. Те буквално окупираха двете основни школа там „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“, пише „Монитор“.

Атаката стартирала около 10,30 часа в понеделник, имало е опасност да бъдат изпотрошени входните врати, коментира директорът на ОУ „Братя Миладинови“ Митко Митев. Педагогът, който е бил преподавател на част от придошлите родители пробвал да влезе в диалог, за да разбере, какви са причините за психозата, но така и не получил нормален отговор. „За да не ескалира ситуацията се съгласихме децата да бъдат отведени у дома им. Става дума за деца от първата смяна, това са над 550 момченца и момиченца“, обяснш директорът. Буквално за минути се опразниха класните стаи, за втората смяна, където са по-големите дойдоха едва десетина – петнадесет от останалите над 600 малчугани.

Подобна истерия имаше преди 4-5 години, когато беше пуснат слух, че рокерски банди ще вилнеят в махалата. Сходна е ситуацията и в другото ОУ „Юрий Гагарин“ и в целодневната детска градина „Звездица“. Директорът е уведомил за случващото се началника от регионалното управление Милена Чолакова, която на свой ред е уведомила министъра на образованието Красимир Вълчев, който пък е на посещение в Сливен.

Директорът на ОУ „Юрий Гагарин“ Галя Илиева категорично отказа да коментира ситуацията пред журналисти, заяви само, че вече е казала каквото има да казва на инспекторите.

Към 13,00 часа в понеделник от община Сливен разпратиха официално съобщение от зам. кмета Румен Иванов, който твърди, че новината за две принудително изведени от училище деца в квартал „Даме Груев“ е фалшива новина. Според Румен Иванов ставало въпрос за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората. „Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции“, каза още той и призова към спокойствие, нормализиране на обстановката и още от днес и утре да се осигури присъствие на децата в училище.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!