BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румънската патриаршия призова родителите да ваксинират децата си

Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.

Църквата подкрепя програмите за обществено ваксиниране с терапевтични цели. Страничните ефекти, споменати в информационните упътвания към лекарствените препарати, включително и ваксините, могат да предизвикат сред някои родители колебания и резервираност към използването на тези препарати от техните деца. Тези колебания са нещо естествено и трябва да бъдат разглеждани и подробно обсъждани с медицинския персонал, който е най-подходящ да предоставя компетентна консултация и препоръки към родителите.Затова компетентните органи и фармацефтични компании трябва да гарантират на родителите, че ваксините се доставят от надеждни източници и че производителите и държавните органи ще носят отговорност за медицинските грешки и странични ефекти от ваксините, ако има такива.

Децата и семействата в Румъния имат нужда от ясна, подробна и прозрачна информация за всички мероприятия, свързани с процеса на ваксинация. Познаването на стандаритте за безопасност и качество, които се спазват при изготвянето, транспорта и поставянето на ваксините, ще убеди голям брой родители да приемат решение за ваксинирането на своите деца“.

Повод за призива на Румънската православна църква е големият проблем, с който се сблъсква румънското общество през последните три години. Страната преживява една от най-тежките епидемии на морбили в Европа с 15 хиляди заболели годишно и 59 смъртни случая (в България за същия период има 700 регистрирани случаи). Според доклад на Световната здравна организация само в началото на 2019 г. 34 хиляди души са заболели в Европа, като повечето са от Украйна, Румъния и Албания. В световен мащаб Румъния се нарежда до Конго, Сомалия и Мадагаскар. В Румъния бумът на шарката се дължи на силното движение срещу ваксините (т. нар. „антиваксъри“), но и на системни проблеми като липсата на достъп до медицински услуги на широки слоеве от населението, бедност, ниско доверие в медицинската система и липса на сериозни информационни кампании в обществото./ Двери.бг

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!