BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ръководството на ОДМВР-Сливен се разложи, полицаи напускат омерзени

Светкавичната кариера на директорския зет е взривила още повече обстановката в РУ-Сливен

Популярното и безмилостно към уличната престъпност в Сливен ченге – старши полицай от групата „Охрана на обществения ред” в Районното управление – Стефан Йорданов е напуснал системата доброволно на 1 юни. За това сигнализират колеги на Йорданов от ОДМВР-Сливен , запознати с отношенията между личния състав от една страна и от друга – тандемът на директора ст.комисар Димитър Величков с неговата „дясна ръка” Димитър Кикьов – началник на Районното управление. Ст.полицай Стефан Йорданов бил подложен на унизителни проверки, инспирирани с измислени доказателства, за да бъде смачкан. Натискът върху него се е прехвърлил и върху полицаите, които го подкрепят в Районното управление. Саморазправата е придобила уродливи размери, достигайки тези дни до образувано досъдебно производство в Окръжния следствен отдел в Бургас, където по „показания” на две джебчийки от ромски произход, проституиращи на сливенския пазар, за разпити са призовани няколко постови полицаи.

Обстановката в РУ-Сливен вече била нетърпима и полицаите просто не работели. „Нямаме мотив да се борим с престъпността, по цял ден даваме обяснения по преписки, в които началниците ни принуждават да лъжесвидетелстваме и да се топим един друг”, разказват пред репортер на Флагман редови полицаи. Разкриваемостта рязко е паднала от началото на тази година и това можело да се констатира, ако министър Младен Маринов изпрати реална проверка и види резултатите.

Полицаите са отвратени от методите за мачкане на човешкото им и професионално достойнство, примери имали достатъчно – за влиятелни хора от бизнеса на града, засичани зад волана с алкохол или за престъпления на отрочета на местни велможи, покривани от началството. „Както я караме – ще дойде ден, в който тук няма да има нито едно ченге на улицата”, предупреждават те.

В града на 100-те войводи не е тайна, че до напускането на ст.полицай Стефан Йорданов се стига след появата през миналата година на А.Г. – бъдещ зет на директора ст.комисар Димитър Величков. Той е прехвърлен от РУ-Нова Загора , 26-годишен, начинаещ в службата.

Освен, че тъстът му е самият директор, негова тъща е видната бивша военна магистратка и настоящ съдия в Окръжния съд Мая Йорданова. Зетят прави главоломен кариерен скок не за година, а за броени месеци. От патрулен полицай набързо е повишен в пом.оперативен работник към РУ- Сливен и с днешна дата е в кабинет в ОДМВР-Сливен, на длъжност мл.инспектор в „Тежки престъпления” към сектор „Криминална полиция”.

Напусналият в знак на протест Стефан Йорданов е на 32 години, работи в МВР от 2013 г. Има статистика за броя и конкретния му принос при разкритите престъпления по охрана на обществения ред през последните две години – средномесечна разкриваемост 4 броя, като през март 2019 е разкрил 10, а през ноември 2019 – 16 престъпления. Не е бил наказван, а само награждаван. Надявал се е на кариерно израстване в сержантска длъжност през всичките години патрулно- постова служба, но напразно. Сега му предстои дипломиране по специалността „Право” във Великотърновския университет, смята да се ориентира към адвокатската практика, отвратен завинаги от корупционната обстановката, която напуска.

„Бях в екип със зетя един месец. Трябваше да бъда унищожен, защото честно обявих пред другите полицаи какво мисля за професионалните му качества – в интерес на работата”, казва пред екипа ни Стефан Йорданов и не желае повече да говори. Колегите му добавят, че редувал с готовност от години три нощни и една дневна, имал „особена слабост” към наркодилърите.

Полицаите настояват министър Младен Маринов да прати реална проверка в ОДМВР-Сливен, защото имали какво да разкажат по изфабрикуван анонимен сигнал от наркозависимо лице, търгуващо с дрога, довел до образуване на дисциплинарно производство през декември 2019 г. – с цел тормоз, заплаха и унижение на полицаи, неудобни на директора Димитър Величков и началника Димитър Кикьов.

Призивът на редовите полицаи е да се провери също така как от сливенския отдел на „Вътрешна сигурност” е тръгнало досъдебното производство срещу няколко полицаи, водено в Бургаския следствен отдел под №6/2020. Материалите са засекретени. Флагман уверява своята читателска аудитория, че след приключването му ще оповести предмета и резултата. Разпити с репресивен характер срещу полицаи от Сливен по това дело вече има и те са свързани с неуспешния опит на ст.полицай Стефан Йорданов да се противопостави на корупцията. Сплашването продължава.

https://www.flagman.bg/article/216898

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!