BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Синдикалистката Янка Такева изнудвала директори с подписка

Родители се оплакаха от акция в училищата в защита на идеята за 4-годишна задължителна предучилищна подготовка

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изнудва директори на училища и детски градини да правят задължителни подписки и да легитимират необходимостта от задължителна градина от 4-годишна възраст, сигнализираха родители до медиите. Те цитират писмо на Такева, в което се казва, че всички директори трябва да организират подписката сред учителите и персонала на подопечните им учебни заведения и да я представят в оригинал на синдиката до 24 януари. В писмото се посочва изрично, че подписката е подкрепена от МОН и за това са уведомени регионалните управления по образование. Към писмото е приложена подписката заедно с указанията за попълване, както и аргументи, които родителите определиха като „нелепи“.

Родителите са възмутени и от задължителния характер на инициативата. Майките питат дали е допустимо Такева да се занимава с писма с ултимативно съдържание и какво ще стане с хората, които откажат да сложат подписа си.

„Това е манипулативна подписка, която има за цел единствено изкуствено да подкрепи идеята на МОН за въвеждане на институционализирането на децата задължително от четиригодишна възраст. Това единствено идва да каже, че е време да си подадете оставката“, обръщат се родителите към Янка Такева.

Идеята децата да се обхванат задължително в детските градини от 4-годишна възраст е лансирана от управляващите от дълго време, но едва в края на миналата година министърът на образованието Красимир Вълчев излезе с конкретни срокове за реализирането й. Той съобщи, че задължителната втора група ще стане факт от учебната 2020-2021 г., промяната е записана в разпоредба за държавния бюджет, а предстои да се изготвят и изменения на Закона за предучилищното и училищното образование. В София и други големи градове обаче проблемът е в липсата на достатъчно места за всички деца в детските градини.

rikoshet.org

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!