BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Синдикатите бесни заради болничните

Синдикатите са меко казано недоволни от идеята на властта първият ден от болничните да не се заплаща. От КНСБ дадоха извънредна пресконференция по темата и поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, от когото, оказва се, дошло предложението.

По-рано през деня коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ бяха натоварени със задачата да съобщят неприятната новина – че управляващите са решили първият ден от болничните да не се заплаща. Обявиха го заедно с новината за увеличението на минималната пенсия, явно за да заглушат негативните реакции.

КНСБ обаче реагира остро. Ние няма да приемем такова решение, категоричен бе лидерът на синдиката Пламен Димитров. По думите му, те са останали меко казано учудени от въпросното решение. Защото преди това са имали много срещи с Горанов по темата бюджет, но такова предложение не е имало и не е било обсъждано. Това е съвсем неочаквано, обясни Димитров. И призова премиера Борисов да ревизира решението.  Той е категоричен, че ще намерят начин това решение да не се случи. По думите му то е взето на коляно.

Пламен Димитров изтъкна, че предложението, за което са се договорили с работодателите, е първите три дни от болничния да се върнат в НОИ. Това е осигурителният риск и той трябва да бъде върнат в НОИ, посочи Димитров и допълни, че няма да допуснат това предложение да бъде неглижирано от властта.

Президентът на КНСБ отбеляза, че мотивът за решението бил борбата с фалшивите болнични, но това трябва да се случва чрез органите на правораздаването, службите и прокуратурата, а не с орязването на правата на хората.

В тази връзка председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че когато се използва борбата с фалишивите болнични като аргумент за премахването на плащането, тогава излиза, че всички болнични са фалшиви и всички служители лъжат.

Манолов почти обяви война на властта заради болничните. Ако някой си го търси, ще си го намери. Оттук- нататък ще сме в условия на конфликт, предупреди лидерът на „Подкрепа“.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!