BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СКАНДАЛ: Частна болница заразява с COVID-19, РЗИ нехае

Писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса с искане за незабавни действия са изпратили медиците от болницата в Сливен под крилото на ВМА заради неспиращия клъстер на коронавирусна инфекция в областта. От сигнала на специалистите става ясно, че частна болница, действаща на територията на града (от 1992 г.) не просто не лекува COVID-19 пациенти, а ги прехвърля на държавните лечебни заведения.

Освен това клиниките в нея не се дезинфекцират щателно, каквито са изискванията на НОЩ за работа в условия на епидемия, а медицинските специалисти щъкат необезпокоявани из коридорите и частните си кабинети, въпреки че трябва да са поставени под карантина след досега с доказани случаи на SARS-CoV-2, пише Лупа.бг.

От документацията става ясно още, че държавните лечебници в Сливен изнемогват и заради прехвърлянето на коронавирусни болни и от Нова Загора, въпреки че там също има болница с функциониращо инфекциозно заведение.

Шокираща е и работата на местната Регионална здравна инспекция, която, по думите на медиците от военна болница, не само не контролира потенциалните вирусоносители, но и потулва случаи.

„Защо МБАЛ ”Хаджи Димитър” (частната болница – б.а.), болнично заведение акредитирано от МЗ ( в частност РЗИ-Сливен), като база за специализация на лекари по различни специалности и получаващо ежемесечно финансиране от РЗОК-Сливен в рамките на около 1 милион лева, заявява официално пред Областния кризисен щаб, че не разполага с ресурс да разкрие COVID-отделение, дори само от 10 легла.

Независимо от предварителното заявяване, че е създало такова отделение, в последствие МБАЛ“Хаджи Димитър“ отказва прием на COVID пациенти за болнично лечение и Заповед на МЗ. При възникването на новото огнище на COVID-19 в гр. Нова Загора, отново пациентите са насочвани за лечение основно в гр.Сливен, въпреки наличието на Инфекциозно отделение в МБАЛ”Св. Петка” в гр.Нова Загора. Решението на местната власт е за разкриването единствено на триаж там“, питат от МБАЛ-Сливен към ВМА и от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Те дават пример за трима пациенти, които са постъпили за лечение в частната клиника в Отделението по гастроентерология с положителни PCR-проби през май и юни, които без карантиниране и без дезинфекция впоследствие са били прехвърлени към държавните.

„Всички тези примери и възникващите от тях нерешени въпроси, показват неспособността на РЗИ да организират адекватно и правилно ресурса на здравните заведения в гр. Сливен, така че да се справят с тежката епидемиологична обстановка възникнала в града и в областта. В същото време на национално ниво се смята, че пандемията затихва и ограничителните мерки се разхлабват.

Нашето мнение е, че за област Сливен епидемиологичната обстановка не е поставена под контрол и не е адекватно организирана от РЗИ и Областния кризисен щаб“, пишат още от лекарската колегия.

 

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!