BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СЛИВЕНСКА ПОСТАНОВКА – С ПРЕМИЕРА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

За пръв път след 16 години сливенска постановка ще се играе на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в София. 16 ноември 2020 година е датата на софийската премиера на „В полите на Витоша“ – най-новото заглавие на Сливенския драматичен театър, което вече е вписано в афиша на най-авторитетното у нас театрално пространство.

Преди столичната публика да види и оцени премиерно качествата на спектакъла „В полите на Витоша“ в сливенския му прочит, ще припомним, че последните представления, играни от Сливенския драматичен театър на голямата сцена на Народния театър, са „Хамлет“ на Лили Абаджиева от 1998-ма и „Боряна“ на Иван Урумов от 2004-та година.

Яворовата драма, под режисурата на младата театрална звезда Стайко Мурджев, с първото си показване пред публика, пожъна бурното одобрение на театралната общност. Искрено и „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“ бе наречена сливенската постановка на Яворовата пиеса „В полите на Витоша“. Прочитът на Стайко Мурджев умело вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание. Любовната драма, представена разтърсващо и мощно, е видяна с нови очи и прочетена в съвременен контекст, който поставя на изпитание свободата на личния избор.

Гостите в артистичния състав, в лицето на Бойка Велкова и Христо Мутафчиев /Амели и Марко Петрович/, се вписват с обиграна лекота и изтънчен маниер в мащаба на представлението. Млад и вдъхновен актьорски екип се равнява достойно по високото професионално изпитание, зададено от режисьора, който постига, в брилянтната игра на контрастите, ярка образност и чудотворна сила на театралния език. Образите на Христо Христофоров и Мила извайват филигранно най-новите членове на сливенския театрален екип – актьорите Иван Николов и Мария Панайотова. По ръба на комичното и трагичното, между болезнената романтика и завихрените политически страсти лавират прецизно, смело и пластично Ивайло Гандев в образа на Стефан Драгоданоглу, Августин Демерджиев в образа на д-р Васил Чипиловски, Димитър Марков в образа на Чудомир, Вяра Начева в ролята на Елисавета Драгоданоглу. Минималистичното, но властно в едрия си щрих, визуално решение на Петя Боюкова и силното внушение на звуковия образ на композитора Петър Дундаков допълват изкусната естетика и впечатляваща мощ на режисьорското решение, което изключва и най-малката възможност зрителят да остане безразличен.

Младата театрална надежда на българския театър Стайко Мурджев, чиито спектакли само за 2020 година имат девет номинации за „Икар“, работи в екип със сценографката Петя Боюкова и композитора Петър Дундаков от доста време и тяхната творческа работа с него е предлагана неколкократно за най-високите театрални награди. С Яворовата драма „В полите на Витоша“ екипът на Сливенския драматичен театър се вписва достойно в най-новата биография на талантливия театрален триумвират.Източник: Sliveninfo

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!