BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сливналията Ивайло Дончев или къде се пресичат фотографията и екстремните спортове

Фотографът Ивайло Дончев завършва документална фотография в Кралската академия на изкуствата в Хага, Нидерландия. През годините той реализира десетки разнообразни проекти по света и се посвещава на това да документира света на екстремните спортове. Днес съчетава страстта си към фотографията с любовта към екстремните спортове.

Интересът на Ивайло Дончев към спорта е формиран в детството му. „Родителите ми бяха много активни. От много малък започнах да карам ски – още от 3-годишен. През абсолютно всички спортове съм преминал, почнаха да ме влекат по-нестандартните, т.е. екстремните спортове. Имах много голяма мечта да се състезавам с картинг. Майка ми навремето е карала и може от нея да съм прихванал“, разказа Ивайло Дончев в предаването „Хоризонт до обед“.

Любопитството му към фотографията се появява, когато е на 15-16 години. Тогава е увлечен и по скейтборда.

Фотографията му носи чувство на свобода. „Честно казано, когато снимам и съм във въздуха, там съм фокусиран изцяло върху работата си и не мога да осъзная много къде съм и какво се случва. Доста е интересно. Обичам го това усещане на неизвестното, на новото, на тръпката„, подчерта Ивайло Дончев.

Документалната фотография много ти развива усещането и разбирането за разказването на една история, т.е. в поредица от кадри, а не само един кадър, който показва нещо, което се случва“, сподели той.

Ивайло Дончев сравнява документалната фотография със заснемането на филм. „Някои документални проекти могат да протекат няколко месеца, други – няколко години“.

„Родният ми град е Сливен. Много го харесвам, защото цялата планина е в задния ни двор, буквално. Но съм убеден, че има много кътчета по Рила, по Родопите, изобщо по големите ни планини, където могат да се преоткриват различни дейности. Това също ми е като цел тази година – повече да действам по нашите земи“.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!