BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сливналията Стефан Стефанов – финансовият министър, който преведе България през голямата депресия и реформира затъналата в криза икономика

Стефан Георгиев Стефанов е български политик от Демократическата партия, индустриалец и съветник на цар Борис III. Той е министър на финансите в правителствата на Никола Мушанов (1931 – 1934 г.).

Роден е на 6 юли 1876 г. в град Сливен. Завършва висше образование по право и държавни науки в Берлин. Влиза в политиката от реалния бизнес – баща му Георги Стефанов е виден български индустриалец и основател на фабриката за вълнени платове „Георги Стефанов и Синове“ в Сливен. Създадена през 1888 г., тя остава най-голямата фабрика за платове в България до 1945 г. Стефан Стефанов поема ръководството на фабриката след смъртта на баща си. През 1920 г. той става собственик и на текстилната фабрика „Мусала“ в Самоков. През 1940 г. Стефанов предава управлението на предприятията на зет си – Георги Семерджиев.

В периода 1930 – 1934 г. Великата депресия се отразява и върху България. В хода на кризата в правителството на Народния блок се оформя прореформаторско малцинство, начело с тогавашния министър на финансите Стефан Стефанов. Въпреки огромната политическа съпротива, то успява да формулира през 1933 г. относително цялостна реформистка програма, известна още като Планът „Стефанов“.

Планът „Стефанов“, на родения в Сливен финансист, не е приложен изцяло заради съпротивата на повечето му колеги в правителството. Все пак една част от нето се реализира и България успява да излезе от световната финансова криза със сравнително стабилна икономика, която в края на 30-те години отбелязва сериозен ръст.

„Министър Стефанов е честен и съзнателен, нещо необичайно за България.“ Това пише в доклад представителят на британското външно министерство в София в началото на 30-те години на миналия век.

Министър Стефан Стефанов умира на 25 март 1946 г. През декември 1947 г. предприятията „Георги Стефанов и Синове“, „Мусала“, както и „Семерджиев и сие“ са национализирани и преименувани.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!