BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сливналия написал химна на Румъния

Антон Панов е първият и главен просветител на северната ни съседка

 

В музея на нашенеца се пазят безценни книги на българския светец – патриарх Евтимий

 

Сливналия е написал химна на Румъния „Събуди се, румънецо!”. Това е Антон Панов, приел името Антон Пану или по-познат като Антон Пан.

 

Той бил главният учител на училището в Брашов, открито през 1820 г. Но още по-важно – сливналията Антон Пан е първият и главен просветител на Румъния!

Сливналията Антон Пан – просветителят на Румъния

Антон Пан е напуснал Сливен и България 15-годишен. Цялото му семейство е пленено през Руско-турската война и отведено в Южна Русия. Той става военен музикант и отива в Румъния, където оставя 27 труда като композитор, фолклорист, певец, учител, музикален педагог, издател.

 

Твори изцяло на кирилица –

 

азбуката, създадена от ученика на светите братя Кирил и Методий – българина св. Климент Охридски.

 

Брашов е един от главните градове на област Трансилвания, чието население се състои предимно от етнически унгарци. Те изповдяват римокатолицизъм, за разлика от православието, което е официалната религия в северната ни съседка.

 

През вековете Трансилвания непрекъснато преминава ту в ръцете на маджари и печенеги, ту местното население си я връща след свирепи битки. От края на 10-ти век до 1920 г., с малки прекъсвания, е под унгарска юрисдикция. В началото на 13-ти век унгарският крал заселва там немци от провинция Саксония, които да му бъдат тил, да работят за него, да лобират за политиката му и да я провеждат насред чуждата територия. Саксонците изграждат свои градове-крепости. Един от тях е Брашов, наречен тогава Кронщад. Тук се говори и пише на немски. Построена е най-голямата в Източна Европа католическа катедрала, създават се училища и тук завършва немска гимназия нашият възрожденец –

 

създателят на новобългарското обучение

 

Васил Априлов. Кронщад просъществува до 1919 г.

 

Но през 17-ти век е обхванат от голям пожар, който го унищожава частично и обгаря катедралата, която от тогава носи името Черната църква. Въпреки всички превратности на времето и 40-те години румънски социализъм, че до днешни дни, широката централна част на Брашов е запазила облика си на красив средновековен саксонски или унгарски град. По сградите му още стоят надписи и имена на улиците на немски език и доста хора в ежедневието си продължават да се поздравяват и да си говорят на същия език.

 

Църквата „Свети Николай“ е една от ярките забележителности на Брашов. В двора й е

 

Музеят на създадането от сливналията

 

Антон Пан първо румънско светско училище – малка, двуетажна, спретната сграда с автентични старовремски класни стая. Чиновете са от 19-ти век.

Първото светско училище в Румъния, създадено от сливналията Антон Пан

Защо българин става първият просветител на Румъния? Обяснението може да намерим във факта, че до 1865-та година в Румъния се е писало на кирилица. /Тогава румънците сменят кирилицата с латиницата. Защото изведнъж решават, че са наследници на римляните! Направена е езикова реформа и така изкуствено е създаден румънският език. Той е 71,66% латински елементи (от които само 30,33% са собствени, а останалото е адаптация предимно на френски, латински и италиански думи или регионални, малко известни езици, като корсо и сарду), 14,17% славянски (български или руски) елементи, 3,91% собствени румънски словосъчетания, 2,71% думи с неясен произход, 2,47% немски думи, 1,7% новогръцки адаптации, 1,43% унгарски адаптации, 0,73% турски думи, а останалото е от дакийския език.

 

През 1947-ма година в Румъния дошли на власт комунистите и поискали да унищожат църквата „Св. Николай” с училището, създадено от сливналията Антон Пан. Местните монаси и учителите се вдигнали на протести, нещо нечувано за онова време. И сградите все пак си останали. Но

 

никой в Румъния вече не можел да разчита кирилицата,

 

затова в Брашов поканили учени от Българската академия на науките да ги идентифицират.

Църквата в Брашов – една от най-красивите в Европа, в чийто двор е училището, от което, с делата на сливналия и котленец, е тръгнала просветата на два народа

В Музея на Антон Пан са запазени уникални и безценни книги – за живота на светци, написана от Патриарх Евтимий; друга – с кореспонденция между нашия патриарх и първия румънски философ; трета – учебник по география, по който се е учело тук през 19-ти век, с урок за България… Към тези безценни книги няма никакъв интерес от българска страна и те стоят заключени в Музея в Брашов.

 

Там се съхраняват и първата книга на кирилица, отпечатана на коли с втъкани златни нишки, първите три румънски библии,

 

първите икони, рисувани върху метал.

 

В училището, създадено от сливналия, има печатна преса. През 1823 година в Брашов пристига котленецът Петър Хаджиберович, по-познат като Петър Берон. Тук той става частен учител на децата на друг сливналия – търговецът Антон Иванов /Йованович/ от Сливен – първият български масон и спонсор на българските будители от 19-ти век. Д-р Петър Берон се запознава с Антон Пан и през 1824 г. с неговата финансова помощ издава „Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища”. Тоест, „Рибният буквар” –

 

първият български учебник.

 

Църквата „Свети Николай”, в чийто двор е музеят на Антон Пан, е една от най-красивите в Румъния. Неслучайно в северната ни съседка черквите се наричат „бисерици”. Съществува още от 1299 г., в края на 15-ти век е препостроена от камък. Отвън и отвътре е изписана с църковно-славянски надписи.

 

Николай СОСЕРОВ

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!