BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спират временно тока на ВиК-Сливен заради дългове

„Електроразпределение Юг“ получи заявка за преустановяване на доставката на електроенергия към обекти на ВиК-Сливен.

Причината са неизплатени задължения към доставчика на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД.

Искането е токът да бъде спрян на 15 октомври за периода от 13.00 до 15.00 часа.

„Електроразпределение Юг“ като мрежови оператор е задължен, съгласно Закона за енергетиката, да спази процедурата и да изпълни заявката от търговеца на електроенергия.

От „Електроразпределение Юг“ посочват, че ролята им в подобни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно установените ангажименти на мрежовите оператори на свободния пазар и те нямат отношение към въпросите, касаещи търговските взаимоотношения между ВиК-Сливен и избрания от водното дружество доставчик на електроенергия относно размер на дълга за консумирана електроенергия, срокове и начини на плащане, договорена цена на енергията и т.н.Близо 700 хил. лв. дължи ВиК-Сливен за доставка на токПричината била включването на електрическите помпи от сондажите около река Тунджа за водоснабдяването на Сливен и селата

Припомняме, в началото на октомври стана ясно, че токът на ВиК в Шумен и Добрич също може да бъде спрян поради натрупан дълг на двете дружества от 10,5 млн. лева.

В края на септември беше съобщено, че се спират поетапно тока на обекти на ВиК в Шумен и Добрич. От енергийната компания съобщиха, че разчитат на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ангажимента да покрие в срок дълга на двете дружества чрез „Български ВиК холдинг“.

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лeва.

news.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!