BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от фирмата-държава „Мултигруп“ (ВИДЕО)

Изгоненият от БПЦ архимандрит Дионисий с Ренета Инджова и Иво Христов от БСП на един от протестите. Снимка: фейсбук

Депутатът, нарекъл 80% от българите дебили, с нова обида – инфантилен народ

Днес червеният депутат Иво Христов нарече по Би Ти Ви българите- „инфантилното българско население“. Човекът, който преди години обяви 80% от българите за дебили, а през последните години се изявява като активен русофил и евразиец, и непрекъснато вещае апокалипсиси за България, май не винаги е бил заклет фен на политическата и нравствена хигиена.

Вече бяха осветени връзките на Иво Христов в първите години на демокрацията с младежкото СДС, както и с шефа на правната комисия в парламента и бивш правосъден министър Светослав Лучников. Христов е съветник от 1996 г. в същата комисия и запален седесар. Участва в подготовката и писането на всички закони, които по-късно са приемани от „десните“, включително и този за приватизацията (с особения акцент върху РМД-приватизацията). В същото време обаче като в класически трилър „живее с врага“.

Съпругата на червения депутат, която е юрист по образование, се оказа един от най-доверените хора на Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната „Мултигруп“.

Нейната бизнес история с един от босовете в групировката е с поне 18-годишна давност, когато освен Илия Павлов, в „Мултигруп“ собственик е и Иван Дремсизов.

През 1999 г. Николета Калчева Лингорова-Христова е управител в основната фирма на Дремсизов „Интерстийл трейдинг къмпани“. Това беше една от основните компании в структурата на „Мултигруп“, работеща в сферата на металургията. При правителствата на Любен Беров и Жан Виденов “Интерстийл” стоеше на входа и на изхода на “Кремиковци”. По това време металургичният комбинат редовно не плащаше на държавната НЕК за консумирания от него ток и се стигна до изключването му от мрежата. Въпреки това обаче ръководството му изрядно плащаше на “Интерстийл”.

Схемата „вход – изход“ не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп“. Типичен пример за подобна схема на „Мулти“ са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл“ и металургичния комбинат „Кремиковци“ в годините преди неговата приватизация.

Девизът на групировката беше: „Сложи ръка на входа със суровините – и ще разполагаш с крайния продукт на пазара.“ Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях.

Самата „Интерстийл“ отричаше, че има доминиращ дял в търговията с готова продукция. Но шефове на комбината по онова време твърдяха, че дялът на „Интерстийл“ в износа на готова стомана от комбината е бил над 25%. Според високопоставен служител на „Мултигруп“ „Интерстийл“ е внасяла около 350 хил. тона коксувани въглища годишно и около 500 хил. тона желязна руда за комбината. Общият обем на тези операции по данни на групировката е бил около 150 млн. долара годишно.

Половинката на червения депут – Николета Калчева Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в дружеството „Инекс пропъртис“, сочат данни от търговския регистър. Освен това още от 1998 г. тя е партньор с човека на „Мултигруп“ и във фирмата „“Ферексим“. Николета Калчева Лингорова-Христова е толкова близка със семейството на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съдружник и със сина Николай Иванов Дремсизов – във фирмата НВП Консулт.

Едва ли днес за някого има съмнение, че „Мултигруп“ и босът й Илия Павлов преуспяваха с протекциите на БКП-БСП, държавата, ДС, мутрите и естествено Русия, въпреки, че групировката често менеше политиката си – според интересите си и политическата си окраска. Моделът „полугрупировка-полупартия“ дълго време носеше успех на Илия Павлов. Умелото лавиране между партиите в парламента беше възможно поради факта, че всички правителства след 10-ти ноември имаха крехко мнозинство и с подкупването на правилните хора в парламента лесно можеше да се влияе на държавната политика. Това обаче едва ли е създавало дискомфорт на синия демократ Иво Христов, когато е бил в екипа на Светослав Лучников. Нито пък вероятно го притеснява и сега, когато се е устроил на левия бряг като депутат от БСП.

Може би в този сбъркан модел се крие и злото на проваления български преход, принос за който има и „ерудита“ Иво Христов, който с подставените лица от така наречената „стара десница“, съучастваха в превръщането на политическата власт на БКП-БСП и ченгетата в икономическа, за да се върнат после от позициите си на икономически властници в България отново в политическата власт. Така неслучайно и Христов днес е прероден в депутат от БСП.

Неслучайно „168 часа“ през 2017 година акцентира, че Христов е едно от загадъчните лица в парламента – едновременно го приемат за американофил и русофил, специализирал е в САЩ, но и в московска школа, бъркат го дали е „ляв“ или „десен“. Но неоспорим факт е, че живее като заможен човек, кара нови автомобили и държи на модните тенденции. Това може да се установи и от декларацията на депутата, подадена в сметната палата. Семейството разполага с къща, вила, апартамент, дворни места, луксозни автомобили, участия във фирми, спестявани в банки (виж в галерия имотната му декларация). Но това безспорно е друга приказка – не за дебили. Виже изпълненията на Христов по Би Ти Ви:

breaking.bg

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!