BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от художествената гимназия в Сливен изработваха Божигробски престилки

Ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен изработваха днес в къщата „Миркович“ в града Божигробски престилки. Събитието е част от инициативата „Месец на Йовков“ по проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна“ на фондацията „Крайница“, финансиран от Дарителския кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“, предаде БТА.
Ученичките от десети и единайсети клас, които са от специалността „Текстил“ в гимназията, изработваха престилките чрез метода на възрожденската щампа. За прототип послужи автентична стогодишна престилка от Жеравна.
Историята на т.нар. хаджийска премяна е незаслужено непозната, каза пред репортер на БТА Дора Куршумова от Обществения дарителски фонд – Сливен. Тя е характерна за Котел и Жеравна, като е била много по-модерна от другите, от гледна точка на това, че мъжете са ходели по различни земи, носели са различни подаръци на жените си. Така котленки първи в България са се снабдили с атлази, на които обикновената тъкана престилка не приличала. Тогава една изобретателна котленка от божигробска кърпа си направила престилка и открила модата на сините хаджийски престилки. Тези престилки идват от две места и са ги носели мъжете, които ходили на хаджилък в Атон или на Божи гроб.
Престилките са багрени с оригинално индиго, а шарките – с восък. Щампите са на цветя, птици, дървета, вероятно кипариси, змии, като символ на плодородие и защита.
В къщата „Миркович“ е експонирана и част от изложбата на Дора Куршумова „Мигове от Старопланински легенди“ по проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна“.

Източник: Сливен ДНЕС и УТРЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!